Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPieral Lara - Sorta oraha koja obećava visoke prinose i krupne plodove

Pieral Lara – Sorta oraha koja obećava visoke prinose i krupne plodove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pieral Lara je lateralna sorta oraha francuskog porijekla, selekcionisana 1980-ih kao spontani sijanac američke sorte Payne. Jedna je od popularnijih novih sorti u Evropi, zbog krupnoće ploda, izuzetnog ukusa, lateralnog tipa plodonošenja, ranog početka rađanja, velike rodnosti i izbjegavanja kasnih proljećnih mrazeva.

Stablo je srednje bujno, sa srednje-uskim uglom granjanja. Grane lateralno cvjetaju i rađaju 45% ploda na bočnim pupoljcima. Plod je krupan, veličine 32-38 mm, dok je čak 75% veće od 34 mm, težine 13-16 gr, krupniji nego Čendler. Zbog krupnoće plod u ljusci postiže izuzetnu cijenu, pa se ova sorta uglavnom tako prodaje. Jezgro se lako vadi, tamno svijetle je boje (ćilibar), sa 62% sadržaja masnoće, odličnog kvaliteta i slatkastog ukusa.

Randman jezgra je 44-50%. Lara je sorta koja daje puni prinos 4-6 t/ha u intenzivnom, špalirskom tipu zasada u kvalitetnim uslovima uzgoja i plodnog tla. Sorta je samooplodna. Kao rezervni oprašivači se preporučuju sorte Franquette, Fernette, Rasna i Ronde de Montignac.

Sadi se na rastojanju 4-4,5 m, u špalirima orjentisanim u pravcu sjever-jug, na međusobnom rastojanju redova 7-8 m. Tako se obrazuje živi zid od krošnji, koji se od 5. vegetacije svake 3 godine regularno mašinski oštro orezuje, kako bi se obezbjedila insolacija, oprašivanje  i obnavljale rodne grančice. U poluintenzivnim i ekstenzivnim zasadima, sadi se na rastojanjma 12x10m i više.

Pieral Lara je daleko najbolja sorta oraha lateralnog tipa za naše podneblje. Počinje vegetaciju 1-2 nedelje poslije Čendlera i Šampiona ili 2-3 nedelje poslije Šejnova, a završava je čak 2-3 nedelje prije Čendlera. Skupljanje ploda se obavlja prije kišnog perioda, te jezgro zadržava svoju svijetlu boju. Ljetorasti na vrijeme odrvene i spreme se za zimu, pa nema izmrzavanja vrhova kao kod sorte Čendler.

Izvor: orasi.rs

PROČITAJTE:

Istina o kalemljenim orasima

Gajenje lateralnih sorti oraha – Šta kažu proizvođači, a šta struka?

Dobar rod oraha donose odgovarajuće pravilno raspoređene sorte

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI