Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠta se radi u voćnjaku u novembru? - Prihrana, rezidba, obrada, zaštita

Šta se radi u voćnjaku u novembru? – Prihrana, rezidba, obrada, zaštita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Radovi u voćnjaku – Novembar je mjesec početka nove proizvodne godine u voćarstvu i vinogradarstvu. Pošto su skinuti plodovi kod svih vrsta voća i vinove loze, može se pristupiti svim redovnim agrotehničkim i pomotehničkim operacijama karakterističnim za ovaj period, prenosi PSSS Leskovac.

Kod jabuke, kruške, dunje, šljive, breskve, kajsije i višnje, može se u ovom mjesecu izvršiti osnovna prihrana NPK đubrivima(NPK=8:16:24, NPK=11:11:23,NPK=15:15:15 i dr.) Koristeći kombinaciju preporučenu na osnovu izvršene analize zemljišta, kod starijih zasada prihrana se vrši ručno ili mašinski po cijeloj površini a kod mladih zasada prihrana se vrši ručno oko stabla ili u pantljici, ako je gusta sadnja.

Kod jagodičastog voća ova operacija se može obaviti i nešto kasnije, ali obavezno prije pokrivanja mladica kod kupine. Po završetku prihrane obavezna je osnovna obrada, podrivanje ili oranje, ako međuredna površina nije zatravljena.

PROČITAJTE: Rezidba jabuke u rodu

Proizvođači koji imaju veće površine mogu pristupiti orezivanju svojih zasada. Rezidba rodnih voćaka usmjerena je na regulaciju vegetativnog i reprodutivnog prirasta, odnosno regulisanje redovne i obilne rodnosti i visok kvalitet proizvoda.

Zimska osnovna rezidba mladih voćaka svodi se uglavnom na najmanju moguću mjeru. Uglavnom se uklanjaju jednogodišnji lastari pri vrhu voditeljice konkurenti i pri osnovnim željenim grančicama. Prorjeđuju se lastari koji imaju nepoželjan položaj, a ostavljaju oni koji imaju dobar raspored. Rezidba na rod se izvodi uklanjanjem oštećenih i polomljenih grana, zatim uklanjanjem jednogodišnjih jakih lastara koji imaju uspravan rast. Bočni i slabi lastari se proređuju. U u suštini voćke nam govore šta ostaviti a šta ostraniti.

Kod mladih zasada može se obaviti prihrana zajedno sa obradom. Kod Oblačinske višnje pre osnovne obrade potrebno je skinuti izdanke u redovima.

Izvor: agrosmart.net

PROČITAJTE:

Pravilnom rezidbom kupine do visokih prinosa i kvalitetnog roda

REZIDBA STUBASTIH VOĆAKA

Rezidba korijena voćaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI