Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiŠta se dešava ako naglo prestanemo da pijemo kafu, a šta ako...

Šta se dešava ako naglo prestanemo da pijemo kafu, a šta ako pretjeramo

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogima je nemoguće zamisliti početak dana bez kafe jer razbuđuje, poboljšava koncentraciju i raspoloženje, i povećava izdržljivost.

Pored brojnih benefita, kafa izaziva i zavisnost, zbog koje se mnogi odlučuju da prestanu sa konzumiranjem ovog napitka.

Međutim, ako prestanete da pijete kafu “preko noći”, možete napraviti više štete nego koristi za vaš organizam.

Pored toga, naglo smanjenje kofeina može da rezultira poteškoćama u koncentraciji, pa se savjetuje da se naizmjenično pije obična i kafa bez kofeina, sve dok se postepeno ne prijeđe potpuno na kafu bez kofeina.

Pročitajte: Kafa sa maslacem – Pogledajte zašto je dobro kafu obogatiti ovim dodatkom

Umjerene količine kafe mogu da doprinesu očuvanju zdravlja mozga, dok s druge strane pretjerano konzumiranje kafe i te kako šteti.

Kako treba da se pije kafa i u kojim količinama?

Nedavna studija pokazala je da je ispijanje više od šest šoljica kafe dnevno povezano sa povećanim rizikom od demencije za nevjerovatnih 53 odsto.

Za zdrave odrasle osobe 400 miligrama kofeina dnevno smatra se bezbjednim, što je otprilike četiri šoljice.

Takođe, kafu ne bi trebalo previše šećeriti. Studija iz 2019. godine pokazala je da je prekomjerna konzumacija šećera kod starijih osoba povezana s lošim kognitivnim funkcijama. Muškarci ne bi trebalo da unose unose više od devet kašičica dodatnog šećera dnevno, a žene više od šest.

Pročitajte: Najukusnija turska kafa – Skuvajte je pravilno i uživaćete u nikad boljem ukusu

Preporuka je i da se kafa ne pije u kasnim popodnevnim satima, jer može da izazove nervozu i spriječi opuštanje prije spavanja. Zbog toga bi trebalo izbjegavati kofein najmanje šest sati prije spavanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI