Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaKoprivom se jača kosa, ali i još nešto

Koprivom se jača kosa, ali i još nešto

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pomalo opasna, zbog listova koji mogu da vas opeku, ali je izuzetno korisna za zdravlje.

Kopriva je višenamjenski narodni lijek kod mnogih tegoba. Gledaju je kao travu, prepoznatljiva je po tamnozelenim trouglastim listovima sa nazubljenim ivicama.

Bogata je različitim mineralima, naročito gvožđem i vitaminima A, C i K. Od nje se pravi sok, čaj, supa i paprikaš.

Kopriva se preporučuje za liječenje niza bolesti – čisti krv, obnavlja crvena krvna zrnca, čisti tijelo od nepoželjnih i štetnih stvari; liječi teške stomačne tegobe, menstrualne i druge ženske probleme, bolesti mokraćnih organa, slabo mokrenje, teška bubrežna oboljenja, zapaljenje bešike, čir na želucu, crijevima i plućima, čisti pluća od sluzi, liječi teško disanje i astmu; jača cijeli nervni sistem, liječi nesanicu, a koristi se i za zagrijavanje hladnih nogu.

Čaj- tri velike kašike koprive prelijemo sa 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procjedimo i tokom dana možemo da popijemo i 2 litre tog čaja. Možemo se i blago zasladiti, a ako ga podgrijavamo, moramo da pazimo da ga ne pregrijemo, jer tada gubi svoju ljekovitost.

Pročitajte: KOPRIVA- KRALJICA ZDRAVLJA

Čajna mješavina – u jednakim dijelovima se izmješaju kopriva, ivanjsko cvijeće i zlatnica: jedna velika kašika ove mješavine stavi se u 1/2 litre vrele vode; nakon 5-10 minuta se procjedi i pije tekom dana dok je vrlo topla, u laganim gutljajima. To je najbolji lijek protiv bolesti bubrega, posebno kada imate grčeve u bubrezima.

Kupka – svježi listovi se prokuvaju i u toj vodi se potope hladne, promrzle noge. Hladne noge liječimo tako što možemo da stavimo svježe listove u cipele, držeći ih tako tokom cjeloga dana.

Ulje – iscjeđeni sok od koprive se pomješa u jednakim dijelovima sa orahovim uljem; dobivamo ulje koje svako veče pred spavanje mažemo na čelo, slijepoočnice i grudi; time se uklanja nervoza, jačaju živci i pamćenje.

Protiv opadanja kose

Kod prolaznog opadanja kose otklanjanjem uzroka i pravilnim liječenjem kosa počinje ponovo da raste.

Pročitajte: Naučite kako se jede ŽIVA KOPRIVA i direktno unesite vitamine – Bodlje se uklanjaju jednostavnim potezom

Kopriva – 100-200 g suvog korjena stavimo da prenoći u 3 litre hladne vode i drugi dan kuvamo oko 10 minuta. Dobijamo izvanredno sredstvo za jačanje korjena kose i protiv opadanja kose. Naravno, može se koristiti i svjež korjen.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI