Četvrtak, 23 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠta je potrebno za sadnju krompira

Šta je potrebno za sadnju krompira

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za sadnju krompira treba upotrebiti zdrav i kvalitetan sjemenski sadni materijal.

Pre sadnje treba obavezno ukloniti sve krtole koje su napadnute od biljnih bolesti i štetočina, ili su mehanički oštećene.

Mjesec dana prije same sadnje treba obaviti naklijavanje krompira. Ako se dobro obavi naklijavanje dobiju se klice oko 2 cm dužine. Ako su krtole veće onda se sijeku po dužini.

Potrebno je imati minimum jednu zdravu klicu (okce) po krtoli koja je predviđena za sadnju. Sadnja naklijalih krtola se obavlja u aprilu mjesecu, kada se t zemljišta ustali na 8 C.

Krompir se može saditi ručno pod motiku, u brazde ili mehanizovano specijalnim sadilicama. Prilikom sadnje teži se da se postigne sklop od 44-45.000 biljaka po 1 ha.

Razmak sadnje je 75 x 30 cm sa dubinom sjetve od 8-10 cm. Za merkantilnu proizvodnju koristi se 1,5-1,8 t/ha krtola.

Hemijski se suzbijaju korovi, biljne bolesti i štetočine. Zavisno od zastupljenosti korovske vrste ili prisutnosti indikatora bolesti ili prisutnih štetočina odabraćete hemijsko sredstvo koje će biti upotrebljeno u vašem usjevu krompira. Suzbijanje korova hemijskim sredstvima u krompiru može se vršiti prije sadnje (inkorporacijom) i to sa sledećim sredstvima: Galitition, Radar ….

Posle sadnje a prije nicanja koriste se sledeća sredstva: Acetohlor, Acetogal, Zanat,Stomp, Relay ….

U toku vegetacije mogu se koristiti sledeća sredstva: Fokus ultra, Frontier super, Basagran, Fusilend forte, Galant super…..

Za suzbijanje bolesti u krompiru mogu se koristiti sledeća sredstva: za plamenjaču – Acrobat, Dithane, Dacoflo, Polyram, Shirlan, Revus .., za crnu pegavost – Score, Signum, Bravo, Quadris…

Štetočine se suzbijaju sledećim sredstvima: Krompirova zlatica – Actara, Abastate, Tonus, Regent, Alverde…

Pri rukovanju hemijskim sredstvima treba se strogo pridržavati upustva proizvođača u vezi doza, vremena i načina primjene preparata.

Izvor: Domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI