Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoŠta treba raditi kada je otežano prašenje

Šta treba raditi kada je otežano prašenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Početak prašenja krmača može se organizovano pratiti nedjelju dana pred prašenje kada dolazi do vidnih spoljašnjih promjena i pokazatelja na tijelu krmače. Naime, četiri  dana prije prašenja jasno se uočava nateklo tkivo u predjelu vagine. Na dva dana pred prašenje dolazi do ubrzanog nalivanja vimena tjelesnom tečnošću koje nešto kasnije prelazi u mlijeko.

Znatne promjene u ponašanju krmača zapažaju se na 24 h prije partusa, pa krmače ispoljavaju veću nervozu, pokušavaju da naprave gnijezdo i pojačavju agresivnost time što grizu ogradu i opremu i grebu pod. Na 6 sati  prije partusa iz vimena se lako istiska mlijeko, a uporedo ligamenti karlice postaju labavi ( opuštaju se). Svega pola sata prije porođaja krmača leži na boku,počinju porođajni bolovi a iz vagine počinje da istiše (curi) amnionska tečnost. Normalno prašenje traje 2-3 sata,  ali vrijeme prašenja varira od 0,5-10 h. Uglavnom traje duže kod starijih krmača u odnosu na prvopraskinje. Nakon prašenja, zdrava i normalna prasad instiktivno traže suvo i toplije mjesto, a onda počinju da njuškom masiraju vime dok ne pronađu sisu i mlijeko.

Međutim, prašenja nemaju stalno normalan tok, već često mogu biti sa lakšim ili težim komplikacijama.Uglavnom se javljaju sljedeće poteškoće: trajanje prašenja produži se na više od 5 sati, prasad se rađaju u intervalu dužem od jednog sata,kontrakcije abdomena ne omogućavaju da se izbaci prase ili posteljica, ne može se utvrditi koje prase je posljednje izbačeno. Za otežano prašenja postoji niz razloga koji su uzrokovali nastale probleme i to su:

Prase zaglavljeno u porođajnom kanalu; preveliki plodovi; uska karlica; krivine u uteresu pogotovo kod prvopraskinja; lijenjost uterusa izraženija kod starijih krmača; muskulatura materice (uterusa) se zamara pa su posljednja prasad koja su po pravilu krupnija u opasnosti od zagušenja; Zid materice (uterusa) zbog pomoži kod predhodnih prašenja; mumuficirana prasad;

Da bi se otklonili problemi u zavisnosti od nastale situacije treba pružiti pravovremenu pomoć prema predviđenom redosljedu postupaka: najpre oprati ruke, a potom oprati genitalni ulaz vodom i sapunom; staviti široku rukavicu (širetu) za tu namjenu i namazati je gelom; pažljivo staviti ruku u vaginalni otvor; pažljivo dohvatiti glavu praseta , tj .očnu duplju; ako je prase postavljeno unatraške uhvatiti ga za koljeni dio ; ako je neophodno vezati prase porožajnom omčom; -pažljivo izvući prase; sa praseta ukloniti fetalne membrane, posušiti ga i postaviti na vime.

Izvor: domacinskakuca

PROČITAJTE:

Kako prasićima skratiti repove i brusiti zube

MLIJEKO OD KRMAČE HRANLJIVIJE OD KRAVLJEG – Evo zašto ga ne pijemo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI