Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetŠta je bolje konzumirati bjelance ili žumance

Šta je bolje konzumirati bjelance ili žumance

Ljudi često jedu jaja tako što odvajaju bjelanca – koja se smatraju zdravijom namirnicom, od žumanaca – ozloglašenih zbog velike količine masti, kalorija i holesterola.

Osim toga, s obzirom na to da bjelanca obiluju proteinima, njihovo konzumiranje odvojeno od žumanceta naročito je rasprostranjeno među onima koji se, profesionalno, ili rekreativno, bave nekom fizičkom aktivnošću.

Šta sadrži žumance, a šta bjelance?

Žumanca imaju veći nivo holesterola i masti od bjelanaca, ali takođe imaju i veće nivoe kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i cinka.

S ovim trikom guljenje kuvanih jaja vam više neće biti problem

Višak natrijuma možda nije najbolji za naše tijelo, ali organizmu su potrebni i svi drugi minerali koje žumanca obezbjeđuju. Od vitamina, najznačajniji je veliki procenat vitamina A u njima.

“Jaja su doping za mozak”

Sa druge strane bjelanca se koriste u svemu, od ishrane do njege kože. Sastoje se uglavnom od proteina, koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva.

Očigledne su prednosti bjelanceta, ali ne treba izbjegavati žumanca, jer ćemo tek kad pojedemo cijelo jaje obezbijediti potpun obrok. Međutim, ne treba ni pretjerivati – naročito oni koji paze na liniju.

Ukoliko vam je cilj da smršate, bjelanca jesu mudrija opcija – imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...