Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPotpisano 13 ugovora za dodjelu plastenika socijalno-ugroženim stanovnicima Grada Bijeljina

Potpisano 13 ugovora za dodjelu plastenika socijalno-ugroženim stanovnicima Grada Bijeljina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njemačka humanitarna organizacija Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) donirala je 13 plastenika površine 75 i 100 m2 socijalno ugroženim porodicama na području Grada Bijeljina. 

Rusmir Hamić, projekt menadžer projekta pomoći socijalno ugroženim građanima u 16 lokalnih zajednica u BiH, rekao je da je u procesu isporuka plastenika na području Grada Bijeljina, gdje su potpisani kvadripartitni ugovori sa korisnicima, sa Gradskom upravom i Centrom za socijalni rad. Hamić ističe da će korisnici kroz plasteničku proizvodnju na godišnjem nivou moći da doprinesu između 7.000 i 8.000KM.

“Projekat se privodi kraju i završava se 31. decembra. Projekat je koncipiran da se odabranoj osobi ili porodici dodjeli plastenik prema procjenama i ocjenama Centra za socijalni rad koji se rukovodio Zakonom o socijalnoj zaštititi. Plastenici se dodjeljuju i montiraju na lice mjesta i vrši se zasađivanje sa jesenjom sjetvom, tako da korisnik odmah u startu ima gotov proizvod o kojem se mora brinuti, a može ga plasirati i na tržište”, rekao je Hamić.

Pročitajte: Srpskim poljoprivrednicima u FBiH više od 75.000 evra

Ukupan projekat je vrijednosti oko 400.000 KM, što je zapravo donacija Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, a implementator je ASB takođe iz Njemačke. Naime,  ovo je peti projekat po redu, a kroz proteklih  pet projekata približno je implementirano 500 dvorišta korisnicima u BiH.

Mirzeta Tomljanović, ispred Fondacije “Lara” jedna je od dobitnika plastenika, te je ovom prilikom izrazila zahvalnost  ASB kao donatoru, Gradskoj upravi Grada Bijeljina, Centru za socijalni rad i Agrarnom fondu koji su prepoznali njihove potrebe i dodjelili im plastenik.

“Nama će plastenik mnogo značiti, jer imamo sigurnu kuću u kojoj borave žrtve i one će biti  dio te proizvodnje u plastenicima, odnosno, biće osposobljene da, po izlasku iz sigurne kuće, mogu i same aplicirati za jedan od ovakvih projekata i možda biti dobitnice tih plastenika i  svoj život urediti na drugi način”, rekla je Tomljanovićeva.

Sreten Vučković, ispred Odjeljenja za poljoprivredu ističe da je Grad Bijeljina u prethodnom periodu uvijek bila pouzdan partner ASB-u i svim organizacijama koje su izrazile spremnost da finansiraju projekte koji imaju socijalnu ili razvojnu komponentu.

Današnjim potpisivanjem ugovora dodjeljeno je 13 plastenika za socijalno ugrožene porodice, a učešće grada Bijeljina na ovom projektu je u iznosu od 10.400KM.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

verben fungicid corteva

VERBEN – Novi fungicd za zaštitu žitarica od bolesti

U našoj zemlji žita su po svom ekonomskom značaju osnov poljoprivredne porizvodnje. Poslednjih godina žita su izložena sve jačem napadu različitih parazita. Paraziti žita su...