Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSorte kruške poznijeg sazrijevanja su dobra šansa za tržište

Sorte kruške poznijeg sazrijevanja su dobra šansa za tržište

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sorte kruške – sorte poznijeg sazrijevanja, koje su svrstane u tzv. zimske sorte sa različitom mogućnosti čuvanja. Najpoznatije sorte iz ovog perioda jesu:

Druardova maslovka – Vodi porijeklo iz Francuske. Sazrijeva u prvoj polovini oktobra, kvalitetnih plodova, može se čuvati više mjeseci. Nema je mnogo u zasadima kruške, iako posjeduje bujno i rodno stablo. Krupnih plodova, pravilnog oblika, rano prorodi i obilne rodnosti. Oštrih uglova granjanja sa nešto kraćim rodnim grančicama. Nema dobar afinitet sa dunjom, kao podlogom.

Kaluđerka – francuska sorta kruške, nastala spontano iz sjemena. Veoma je rasprostranjena, pogotovo u starijim zasadima. Sazrijeva tokom oktobra. Izuzetne je rodnosti i skromnih uslova za gajenje, ali značajne osjetljivosti na bakterijsku plamenjaču. Odlično se mogu čuvati plodovi, zbog čega se preporučuje kao dopunska sorta zimskom izboru plodova. Posjeduje značajnu bujnost u porastu i obrazuje piramidalnu krunu. Ima zadovoljavajuću kompatibilnost sa dunjom, pa se može koristiti kao posrednik.

Pročitajte: Tehnološki postupak prerade plodova kruške Viljamovke

Krasanka – Poznata zimska sorta kruške porijeklom iz Francuske, široko je rasprostranjena na mnoga voćarska područja. Odličnog je afiniteta i trebalo bi je prvenstveno gajiti na dunji, i to preko posrednika naročito zbog činjenice da tada ima znatno kvalitetnije plodove i nešto kraći period vegetacije, što značajno doprinosi ranijem i boljem sazrijevanju plodova. Ima dosta dugačke peteljke plodova, sa zelenom pokožicom ploda i tačkicama. Bijelo, sočno, topljivo meso ploda, bez sklerenhimskih ćelija. Tokom oktobra obrani plodovi u uslovima hladnjače mogu se čuvati i 6-7 mjeseci. Male je bujnosti, sa kratkim rodnim drvetom. Veoma je dobrog kvaliteta plodova, kako u našoj zemlji, tako i na širokom arealu gajenja ove sorte u svijetu.

Sorte kruške poznijeg sazrijevanja su dobra šansa za tržište

Neke sorte koje se gaje u manjem obimu, ali dobrog potencijala da postanu standardne u zasadima kruške jesu:

Trijumf – Stara sorta kruške porijeklom iz Australije. U genotipu jedan od roditelja je sorta Viljamovka. Plodovi trijumfa sazrijevaju krajem septembra ili početkom oktobra, vrlo su krupni, lijepog izgleda, žutozelene boje i pravilnog kruškolikog oblika.

Pročitajte: Orezivanje kruške – Kada i kako se obavlja?

Veliki šampion (Grand Champion) – Američka sorta kruške nastala mutacijom gena. Bujnog porasta i rodnog stabla. Srednje krupnoće plodova, okruglastijeg oblika. Sazrijeva u prvoj polovini septembra.

Starkov delišes – Američka sorta kruške kod nas sporadično i malo gajena. Plodovi sazrijevaju u septembru i dobrog su kvaliteta. Ima bujno i rodno drvo, dobrog afiniteta sa dunjom, na koju se može neposredno i kalemiti.

Autor: Mr Branko Tanasković

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI