Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSorte kruške poznijeg sazrijevanja su dobra šansa za tržište

Sorte kruške poznijeg sazrijevanja su dobra šansa za tržište

Sorte kruške – sorte poznijeg sazrijevanja, koje su svrstane u tzv. zimske sorte sa različitom mogućnosti čuvanja. Najpoznatije sorte iz ovog perioda jesu:

Druardova maslovka – Vodi porijeklo iz Francuske. Sazrijeva u prvoj polovini oktobra, kvalitetnih plodova, može se čuvati više mjeseci. Nema je mnogo u zasadima kruške, iako posjeduje bujno i rodno stablo. Krupnih plodova, pravilnog oblika, rano prorodi i obilne rodnosti. Oštrih uglova granjanja sa nešto kraćim rodnim grančicama. Nema dobar afinitet sa dunjom, kao podlogom.

Kaluđerka – francuska sorta kruške, nastala spontano iz sjemena. Veoma je rasprostranjena, pogotovo u starijim zasadima. Sazrijeva tokom oktobra. Izuzetne je rodnosti i skromnih uslova za gajenje, ali značajne osjetljivosti na bakterijsku plamenjaču. Odlično se mogu čuvati plodovi, zbog čega se preporučuje kao dopunska sorta zimskom izboru plodova. Posjeduje značajnu bujnost u porastu i obrazuje piramidalnu krunu. Ima zadovoljavajuću kompatibilnost sa dunjom, pa se može koristiti kao posrednik.

Pročitajte: Tehnološki postupak prerade plodova kruške Viljamovke

Krasanka – Poznata zimska sorta kruške porijeklom iz Francuske, široko je rasprostranjena na mnoga voćarska područja. Odličnog je afiniteta i trebalo bi je prvenstveno gajiti na dunji, i to preko posrednika naročito zbog činjenice da tada ima znatno kvalitetnije plodove i nešto kraći period vegetacije, što značajno doprinosi ranijem i boljem sazrijevanju plodova. Ima dosta dugačke peteljke plodova, sa zelenom pokožicom ploda i tačkicama. Bijelo, sočno, topljivo meso ploda, bez sklerenhimskih ćelija. Tokom oktobra obrani plodovi u uslovima hladnjače mogu se čuvati i 6-7 mjeseci. Male je bujnosti, sa kratkim rodnim drvetom. Veoma je dobrog kvaliteta plodova, kako u našoj zemlji, tako i na širokom arealu gajenja ove sorte u svijetu.

Sorte kruške poznijeg sazrijevanja su dobra šansa za tržište

Neke sorte koje se gaje u manjem obimu, ali dobrog potencijala da postanu standardne u zasadima kruške jesu:

Trijumf – Stara sorta kruške porijeklom iz Australije. U genotipu jedan od roditelja je sorta Viljamovka. Plodovi trijumfa sazrijevaju krajem septembra ili početkom oktobra, vrlo su krupni, lijepog izgleda, žutozelene boje i pravilnog kruškolikog oblika.

Pročitajte: Orezivanje kruške – Kada i kako se obavlja?

Veliki šampion (Grand Champion) – Američka sorta kruške nastala mutacijom gena. Bujnog porasta i rodnog stabla. Srednje krupnoće plodova, okruglastijeg oblika. Sazrijeva u prvoj polovini septembra.

Starkov delišes – Američka sorta kruške kod nas sporadično i malo gajena. Plodovi sazrijevaju u septembru i dobrog su kvaliteta. Ima bujno i rodno drvo, dobrog afiniteta sa dunjom, na koju se može neposredno i kalemiti.

Autor: Mr Branko Tanasković

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...