Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTri propusta zbog kojih orhideje tokom ljeta nisu okićene cvjetovima

Tri propusta zbog kojih orhideje tokom ljeta nisu okićene cvjetovima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U mnogim kulturama orhideje važe za kraljice cvijeća, jer su nestvarno lijepe i samo jedna saksija ove biljke može da oplemeni svaki prostor.

Istovremeno, veoma su teške i zahtjevne za održavanje; trebalo bi im “potrefiti” poziciju, temperaturu i vlažnost vazduha, količinu i temperaturu vode kojom ih zalivamo.

Tokom ljeta mnogi prave tri iste greške, zbog kojih im orhideje propadnu ili ostanu bez cvjetova.

Pročitajte: 4 načina da natjerate orhideje da cvjetaju – Savjeti iskusnih baštovana!

1. Zalivanje kockicama leda ili ledenom vodom

U vrelim ljetnjim danima mnogi pribjegnu triku da, umjesto klasičnog zalivanja, orhidejama obezbjeđuju vlagu postavljanjem kockica leda po gornjem sloju zemlje. Rezultat je poražavajuć jer orhideje vrlo brzo počnu da propadaju.

Isti rezultat dobili su i oni koji su orhideje zalivali ledenom vodom.

Razlog zbog kojeg su orhideje ostale bez cvjetova i “zaradile” korjen koji truli je sljedeći: previše hladna voda oštećuje korjen. Takođe i kockice leda koje se u dodiru sa toplom zemljom brzo otapaju takođe na korjen, posebno ako se orhideja nalazi u maloj saksiji u kojoj nema mnogo zemlje.

Pročitajte: Pet savjeta uz koje će orhideje preživjeti ljetne vrućine

2. Previše vode

Istina je da visoke temperature vazduha brže isušuju zemlju u saksijama, ali to ne znači da bi biljkama trebalo nadoknaditi vlažnost sipanjem veće količine vode.

Preobilno zalijevanje ne pogoduje rastu i razvoju biljke – naprotiv, njen korjenski sistem je “prvi na udaru”, pa može da dođe do gljivične infekcije korjena.

3. Neadekvatna količina svjetlosti

Orhideje ne vole direktnu izloženost suncu, ali ne vole ni da budu u potpunoj sjnci.

Ukoliko ste saksiju sa orhidejom postavili tako da “upija” više sunčeve svjetlosti, nadajući se da će tako postati bujnija, nemojte se čuditi ako vaša omiljena biljka zastane u rastu i odbija da rađa cvjetove ili da oni, pak, brzo otpadnu.

Istu reakciju možemo očekivati od ove zahtjevne cvjetnice i ako je smjestimo u dio gdje nema dovoljnu količinu svjetlosti, piše Telegraf.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI