Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSok od smrekinih bobica - Laka priprema, višestruka dobrobit

Sok od smrekinih bobica – Laka priprema, višestruka dobrobit

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smreka (lat. Juniperus communis) ljekoviti je grm koji se još naziva i borovica, kleka, crna smreka, smrča, smrčika. Kako da napravite sok od smrekinih bobica pročitajte u nastavku teksta.

Osim što se u proljeće beru mlade grančice smreke, od avgusta pa sve do početka zime možete brati i njene ljekovite tamnoplave plodove ili bobice, od kojih se često pravi i rakija ili se pak dodaju u razna jela.

Beru se zagasite tamnoplave bobice jer su jedino takve zrele i ljekovite.

Ljekovitost zrelih smrekinih bobica ili borovica, koje su ukusom gorko-slatke i aromatične, proizlazi iz eteričnog ulja koje sadrže.

Za njihova ljekovita svojstva znali su još stari Grci, Arapi i američki Indijanci, koji su ih koristili, na primjer, za liječenje rana.

Od bobica smreke se priprema čaj, koji potiče znojenje, jača nerve i želudac, razbija kamenac, čisti bubrege, jetru i krv.

No, jeste li znali da od ovih bobica možete vrlo jednostavno pripremiti i ljekoviti sok koji, među ostalim, pomaže kod dijabetesa, čišćenja organizma od toksina, kao i skidanju suvišnih kilograma?

Borovica je pravi prirodni antibiotik. Uspijeva prodrijeti i do onih mjesta do kojih obični antibiotik ne može, npr. do urinarnih puteva, gdje sigurno i brzo liječi infekciju uzrokovanu bakterijom.

Pročitajte: Čudo od biljke raste uz korove i veoma je ljekovita

Sok od smrekinih bobica – recept

Prilikom branja smrekinih bobica nosite rukavice zbog trnja koje ih okružuje ili ispod grma stavite tkaninu pa plodove otresite štapom.

Sastojci:

  • malo manje od 1 šolje smrekinih bobica, potpuno zrelih
  • pola jabuke
  • nekoliko kriški limuna
  • 1 l vode

Priprema

Smrekine bobice malo operite te ih istresite u čistu staklenku ili bocu. Dodajte kriške limuna i jabuke. Natočite vodu, ne do samog vrha.

Ostavite da odstoji 10-12 dana na toplom mjestu (oko 25 stepeni). Nakon 10-ak dana sok je gotov. Procijedite ga i konzumirajte, možete ga i malo rashladiti.

S istim bobicama možete napraviti i novi sirup. Samo ponovno dodajte limun, jabuku i vodu te pričekajte 10-ak dana. Taj postupak možete ponavljati sve dok bobice ne padnu na dno – to znači da više nisu za upotrebu.

Pročitajte: BIJELI BOR I JELA – Načini upotrebe kod različitih tegoba

Konzumacija

Svako jutro popijte po 1 čašu ovog napitka. Sok od smrekinih bobica regulirat će razine šećera u krvi, što je odlično za sve one koji imaju stanje predijabetesa ili pak dijabetesa.

Najbolje je ne zaslađivati ga jer je takav najljekovitiji.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI