Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBIJELI BOR I JELA - Načini upotrebe kod različitih tegoba

BIJELI BOR I JELA – Načini upotrebe kod različitih tegoba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BIJELI BOR I JELA (Pinus silvestris L. et Abies alba Mill) – Iz dubine zemlje, dokle seže svojim moćnim korijenjem, drveće izvlači i prerađuje korisne materije koje struje njegovim stablom.

Kada ga povrijedimo, mi, ljudi, neki insekti ili gljive, drvo ,,plače“, njegove plemenite smolaste zuze su najprije žitke, a zaatim se stvrdnjavaju i tako ga štite od daljnjih povreda.

Ova kristalna masa je svojevrsni flaster kojim drvo vida svoje rane, ali taj lijek pomaže i čovjeku. Još u praistoriji smola je korištena kao lijek protiv raznih bolesti. Opstajući hiljadama godina ona je pokazala svoje prednosti, a danas se koristi kako u tradicionalnoj medicini tako i u farmaceutskoj industriji.

Smola bora, kada se žvaće, učvršćuje zube i desni i dezinfikuje usnu duplju. Njome su se odvajkada liječile rane na koži, a čaj od borovih iglica spašavao je moreplovce od skorbuta.

U svijetu se danas proizvodi mnogo vrsta preparata od borove smole – od paste za zube do dezinfekcionih sredstava, masti protiv reume i šampona za jačanje kose. Kupke od borovih iglica su veoma omiljene. Koriste ih i potpuno zdrave osobe, jer daju osjećaj posebne svježine, a preporučuju se i nervnim bolesnicima, onima koji pate od povišenog krvnog pritiska (ukoliko je bolest u početnom stadijumu) kao i za neke vrste kožnih oboljenja.

Pročitajte: Borova smola – Zašto je toliko cijenjena i kako se sakuplja

Osim svježe ubranih iglica, može se koristiti i unapreijed pripremljeni žitki ekstrat ili briketirane iglice. (Veoma je važno znati porijeklo iglica, jer su one, iz gradskih sredina praktično neupotrebljive, pa čak i štetne zbog zagađenog vazduha koji filtriraju).

U novije vrijeme poseban interes vlada za balazame od sibirske jele, koja potiče iz šuma još netaknutih ,,civilizacijom“. Ovo raskošno, moćno drvo raste do 30 metara visine, amože da doživi 300 godina. Njegov balzam ima nevjerovatnu djelotvornost – raskužuje prostor, liječi opekotine ,,briše“ bore djelujući na kožu na ćelijkom nivou. Nema boljeg sredstva za brzo i efikasno opuštanje od kupke sa balzamom od sibirske jele. Poslije nje, obezbijeđen je miran, dubok i okrepljujući san, bez kojeg nema ni zdravlja ni radne sposobnosti.

Masaža mastima u čiji sastav ulazi balzam jele, djeluje blagotvorno na bolove u mišićima i zglobovima.

U tim slučajevima balzam se utrljava poslije zagrijavanja (masažom) oboljelih mjesta: kura liječenje obuhvata 10 – 15 procedura. Još efikasniji način za ublažavanje bolova kod artritisa i reumatskog poliartritisa jeste utrljavanje balzama na mjesta koja su prethodno zagrijana kompresama od vruće soli.

Pročitajte: Sok od smreke je prirodan lijek za šećernu bolest: Evo kako da ga napravite (RECEPT)

Komprese se mogu staviti i poslije završnog tretmana balzamom (so je najbolje ubaciti u platnene vrećice, dovoljno velike da se mogu obaviti, na primjer oko koljena).

Kod gripa i akutnih oboljenja disajnih puteva, posebno kod djece, balzamom od sibirske jele lako se masiraju grudi. Dio leđa isod potiljka i prema ramenima i stopala masiraju se po reflektivnim zonama 4 – 6 puta u toku 24 sata, odnosno svakih 5 – 6 sati. Izmasirana mjesta se zatim oblažu kompresnim papirom, koji se dobija uz preparat, a ukoliko ga nema, odlično će poslužiti lanena ili tanja vunena tkanina, odnosno vunene čarape.

Poslije svake procedure bolesnik se dobro utopli i daje mu se čaj koji izaziva znojenje, na primjer od zove, lipe, čestoslavice, maline višnje…

Kod bronhitisa se u emajliranu posudu sa kipućom vodom dodaje 3 – 6 kapi ulja sibirske jele, posuda se skloni sa vatre i udiše se ljekovita para. Može se koristiti i inhalator koji pojednostavljuje postupak. Poslije inhalacije bolesnik se dobro utopli i legne u postelju. Ovaj metod može se kombinovati sa masažom grudi.

Upozorenje: inhalaciju ne treba da primjenjuju oboljeli od srčane astme ili povišenog krvnog pritiska.

Pročitajte: Zašto je zdravo popiti čašicu džina?

Balzam i ulje sibirske jele pokazali su se kao vrlo djelotvotni za zarastanje rana. To se odnosi na rane i posjekotine koje nemaju veliku površinu, dovoljno je nakapti malo ulja na vatu i staviti je na ozlijeđeno mjesto.

Za liječenje vlažnih ekcema pravi se emulzija od 3 dijela ulja jele i 7 dijelova masne osnove, koja se nanosi na oboljela mjesta na koži dva puta u toku 24 sat. Kura (tretman) obično traje 8 – 12, a ponekad i do 24 dana. Na isti način se u kućnim uslovima mogu liječiti manje opekotine III-A i III-B stepena.

Utrljavanje balzama sibirske jele u predjelu preloma ili nagnječenje ubrzava proces zarastanja i ozdravljenja. Uz masažu balzamom, preporučuje se i uzimanje mumja – 0,5 g ujutro i uveče.

Upozorenje: ulje i balzam, koji su spravljeni od sibirske jele su embriotoksični, što znači da su opasni za plod u trudnoći. Zabranjeni su za trudnice bilo za spoljnju, bilo zaunutrašnju primjenu.

Pročitajte: KLEKA – Kada i kako je brati i sušiti?

Ono što nikome nije zabranjeno, nego je naprotiv, veoma preporučljivo, jeste boravak u četinarskim šumama, gdje ,,ljekari u zelenim matilima“, to jest drveće, rasprašuju jake fitoncide koji ubijaju bakterije – uzročnike mnigih bolesti, među njima i izazivače tuberkuloze.

Na drevnim sumerskim tablicama ispisanim klinastim pismom, nalaze se iste ovakve preporuke, kao i recepti za korištenje borove smole za liječenje.

I ,, otac medicine“ Hipokrat, slao je svoje pacijente da borave u gustim atičkim šumama da bi ojačali zdravlje. Današnja nauka je, kao i u bezbroj drugih slučajeva, samo potvrdila ispravnost gledišta tradicionalne medicine.

Autor: Vera Horvat/Prirodom do zdravlja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI