Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSnižava šećer, smiruje stomak i upale - svaki dom treba da ima...

Snižava šećer, smiruje stomak i upale – svaki dom treba da ima ovu biljku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gel i sok koji se nalaze unutar aloja vere postali su popularni prirodni lijek koji se koristio za liječenje mnogih oboljenja i stanja, od problema sa kožom do probavnih problema.

Ova biljka je poznata po svojim ljekovitim svojstvima najmanje 6.000 godina. U početku biljka je bila poznata kao “biljka besmrtnosti“ i predstavljena je egipatskim faraonima kao pogrebni dar. Danas, aloja iza sebe ima čitavu industriju. Njeni sokovi se koriste u kozmetici i proizvodima za ličnu njegu kao što su hidratantna krema, sapun, krema za brijanje i losion za sunčanje. Koji dio aloje je ljekovit?

Postoje dva medicinski korisna dijela ove biljke. Prvo je gel koji ispunjava cijelu unutrašnjost lista. Ovaj gel se ekstrahuje iz biljke i obično se koristi za liječenje opekotina i različitih kožnih oboljenja. Gel se takođe prodaje i u tečnom obliku ili u obliku kapsula za oralnu primjenu.

Pročitajte: Zašto ALOE VERA dobija smeđe mrlje – Kako joj pomoći?

Druga supstanca koju biljka proizvodi naziva se lateks. To je žuta pulpa koja se nalazi odmah ispod spoljne površine lista biljke. Pokazalo se da ovaj sastojak ima laksativna svojstva i obično se uzima oralno protiv zatvora.

Aloja posjeduje oko 240 ljekovitih sastojaka i preko 20 vitamina, minerala i antioksidanasa. Djeluje protiv virusa, parazita, bakterija i gljivica. Koristi se za imunitet kao prevencija, ali i za liječenje nekih konkretnih zdravstvenih stanja. Zdravstvene prednosti aloje

  • Opstipacija (zatvor) – alojin lateks sadrži aloin, koji ovoj biljci daje laksativna svojstva i koji može ublažiti zatvor. Uvijek tražite preparat na bazi aloje koji sadrži ovaj sastojak.
  • Liječenje stanja kože, poput psorijaze i akni – kreme na bazi aloje imaju umirujući efekat na kožu i pokazalo se da pomažu u smanjenju svraba i upale.
  • Olakšanje kod opekotina od sunca – možda ste i sami iskusili efekat hlađenja ovog gela, a prema nekim istraživanjima, aloja vera je generalno bezbijedna za upotrebu za ublažavanje blagih opekotina od sunca.
  • Zarastanje rana – ova biljka takođe može donijeti olakšanje nakon opekotina prvog ili drugog stepena. U pregledu četiri kontrolisana klinička ispitivanja u kojima je učestvovao 371 pacijent sa opekotinama od sunca, istraživači su otkrili da je vrijeme zarastanja rana kod pacijenata koji su nanosili aloju na opekotine bilo oko devet dana kraće nego u kontrolnoj grupi.
  • Stomačni problemi – u jednom pilot-ispitivanju, istraživači su otkrili da je standardizovani ekstrakt aloje u sirupu umanjio nekoliko simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), uključujući i gorušicu, podrigivanje i povraćanje.
  • Niži šećer u krvi – ranije kliničko ispitivanje je pokazalo da ako pijemo dvije kašike soka aloje dnevno tokom dvije nedelje, možemo sniziti nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Dolazi takođe i do smanjenja nivoa triglicerida. Dijabetičari su u povećanom riziku od razvoja srčanih oboljenja, što je povezano sa povišenim vrijednostima triglicerida i holesterola.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI