Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOhlađena voda u kojoj ste kuvali povrće je idealna za zalivanje biljaka

Ohlađena voda u kojoj ste kuvali povrće je idealna za zalivanje biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ohlađena voda u kojoj ste kuvali povrće sadrži hranjive sastojke koji se ispuštaju iz hrane tokom kuhanja, a zavisno od toga šta jedete, mogli biste opskrbiti svoje biljke fosforom, azotom i kalcijumom.

Osim što biljke pružaju osjećaj zadovoljstva i ukrašavaju vaš prostor, one pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Pretvarajući ugčjen dioksid u kiseonik poboljšavaju kvalitet vazduha.

Kako bi i dalje imali ove blagodati od svojih biljaka, potrebno ih je tokom zime i dohranjivati. Umjesto đubriva, razmislite o odstaloj vodi u kojoj ste kuvali povrće, krompire ili tjesteninu.

Prema Kari Nesvig, koja je izvorno pronašla ovaj savjet u East River Nurseryju, malo vode za kuvanje možda je ono što treba kućnim biljkama da zasjaje u punom sjaju.

Pročitajte: Pretjerana PRIHRANA RUŽA je opasna – Evo kada je potrebno vršiti prihranjivanje

Kada prokuvate hranu poput tjestenine, povrća, jaja ili krompira, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum se otpuštaju u vodi.

Stoga, nakon što se voda ohladi, ne samo da ćete svojim biljkama pružiti fino piće, nego će biljke dobiti i malo prijeko potrebnog đubriva iz hranjivih materija u vodi, piše Lifehacker.

Prenamjena vode za kuvanje na ovaj način smanjuje trošak na đubrivo za biljke, a usput i maksimalno iskoristite sve što ste skuvali. Zavisno od toga koliko biljaka imate, moglo biste dosta uštedjeti.

Samo pazite da potpuno ohladite vodu prije nego što njome zalijete svoje biljke. Vjerovatno ste vidjeli šta kipuća voda može učiniti špinatu, pa zamislite što bi učinila vašoj begoniji.

Pročitajte: PIVO kao prihrana – Od njega cvijeće BUJA

Mali podsjetnik: Tokom zime biljke ne bi trebali stavljati na mjesta na kojima može doći do promaje, nikako uz hladne prozore ili uz radijatore. Najpopularnije sobne biljke potiču iz tropskih krajeva i najbolje uspijevaju na blagim temperaturama (između 18°C i 23°C) i na umjerenom nivou vlage (oko 50 posto).

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI