Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSmola na voćkama je znak da nešto ide naopako

Smola na voćkama je znak da nešto ide naopako

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom godine su brojne promjene na voću, a smola na voćkama je znak da se nešto dešava u granama i stablu ili da smo sami nanijeli ozljedu voćki. Možemo to samo sanirati.

Smola se pretežno pojavljuje na koštičavom voću, a naročito na šljivi. Različiti su uzročnici ove pojave:

  • povrede izazvane gradom,
  • kasni proljećni mrazevi,
  • razne štetočine i biljne bolesti, pa i
  • sam čovjek vršeći orezivanje voćke radi formiranja krune.

Ukoliko se smola pojavi kao posljedica pojave štetočina ili bolesti, ili je pak nastala pod dejstvo ljudske aktivnosti mogu se ista i spriječiti. Medjutim, kasni proljećni mrazevi izazivaju fiziološke poremećaje u biljkama i na taj proces se ne može uticati. Zbog povišenja temperature tokom proljeća počinje kretanje sokova u biljkama i u toku noći. Kada nastupi hladno vrijeme, zaustavlja se kretanje sokova i tečnosti u ćelijama grana i grančica i tada biljka mrzne. Pojava leda u biljkama dovodi do pucanja ćelija i zbog ozljeda dolazi do pojave smole. Zato imamo slučajeve da nam grančica izgleda potpuno zdravo, a na njima se pojavljuje smola. Smolotočina se mahom pojavljuje na zapadnoj ili sjeverozapadnoj strani voćke.

Smola na voćkama

Oštećenja koja izazivaju kasni proljećni mrazevi mogu se izbjeći krečenjem sumporno-krečnom čorbom ili zavijanjem stabala biljnim ostacima ili slamom.

Grad u toku vegetacije izaziva mehaničke povrede. U zavisnosti od jačine i krupnoće gradonosnih zrnaca oštećenja mogu nastati ne samo na lišću već i na granama i grančicama, kao i na plodovima. Poslije padanja grada treba pregledati voćna stabla i sve polomljene grane i grančice orezati i izneti iz zasada, a stabla šljive i ostalih voćaka dobro isprskati 2 % bordovskom čorbom da bi se povrjeda zacijelila.

Povrjede koje nastaju rezanjem grana treba odmah dezinfikovati, a samo mjesto povrjede premazati kalemarskim voskom. Time se spriječavaju moguće infekcije od strane parazita koji mogu biti jedan od uzročnika pojave smole.

Smola se javlja na povrjedama bez obzira na njihov uzrok. Zato je potrebno vršiti čestu kontrolu zdravstvenog stanja voćaka i vršiti tretiranje odgovarajućim pesticidom.

Izvor: agroinfonet

PROČITAJTE:

Seoba pčela: “Med na točkovima”

Plamenjača paradajza – Simptomi i zaštita

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI