Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPirevina: Ljekovita svojstva i recept za čaj!

Pirevina: Ljekovita svojstva i recept za čaj!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pirevina je jedan od najrasprostranjenijih korova na svijetu. Ako postoji mali komadić zemlje i malo vlage, najvjerovatnije da će pirevina izrasti na tom mjestu. Toliko je raširena i uobičajena da je većina više i ne primjećuje.

Malo ko bi i pomislio da ova biljka ima ljekovita svojstva. Osušeni dijelovi biljke koji se koriste za čajne mješavine su neugledni i često prljavi od zemlje. Miris je skoro nikakav i beznačajan.

Napomena: obratite pažnju na donji dio teksta. Način pripreme pirevine je neuobičajen i dosta se razlikuje od načina pripreme većine drugih čajeva.

Doktor Hasanagic kaže:

Iz knjige “Ljekovito bilje i jetra”

Pirevina

Triticum repens (Linne), Agropyrum repens (Beauv) – Gramineae

Drugi nazivi: pirika, pirovina, puzava pirika, vornica.

To je trajna biljka; dosadan i žilav korov po njivama i vlažnim poljima. Širi se podzemnim puzavim rizomom. Nadzemni dio naraste i do 1,2 metra. Cvjetovi su udruženi u dugim dvorednim klasovima dugačkim i do 10 centimetara. Biljka cvjeta cijelo ljeto.

Za drogu se prikuplja rizom u proljeće i jesen (rhizoma graminis). Najbolje je u ovo vrijeme kod oranja iza pluga prikupiti rizom pirevine. Treba ga oprati i očistiti od bočnog korijenja, a zatim sušiti na suncu dok ne postane lomljiv. Droga je sladunjavootuznog okusa, bez posebnog mirisa.

Nalazište biljke: kao dosadan korov raste svukuda, na slabijem zemljištu, po žitnim poljima, medjama i putovima.

Svojstva biljke: koliko god je štetan korov, toliko je visoko vrijedna ljekovita biljka, posebno u odnosu na jetru, žuč i žučne puteve. Droga djeluje kao holagog te služi za liječenje jetre i žuči, posebno žutice. Diuretik je, depurativ. U proljeće je treba upotrijebiti za čišćenje krvi. Odlična je i kod reumatičnih i uroloških oboljenja.

Indikacije

Žučni kamenac (holelitijaza), insuficijencija jetre i žučne kesice, žutica (icterus), upale mokraćnih i digestivnih puteva, bubrežni kamenci, oligurija, infektivna stanja i menopauza.

Osnovni način pripreme čaja od pirevine

Način pripreme: 30 grama droge prelije se jednom litrom vode. Prokuva 1 minut pa se ta voda prospe. Pirevina se izgnječi, doda 1.2 litra vode i kuva dok ne upari na 1 litar. Pri kraju dodaju se komadići limuna, ostavi da se ohladi, procijedi i pije po želji. Može se odmah napraviti veća količina čaja koju treba držati u frižideru, te koristiti 2 do 3 dana.

Da bi se pojačalo dejstvo ovog čaja kod urinarnih infekcija i kod bolesti jetre, ovaj način pripreme se može modifikovati: 20 grama pirike i 10 grama hajdučke trave (stolisnik, kunica) /Achillea millefolium/. Nemojte zaboraviti da  hajdučka trava sadrži gorke tvari koje će uticati na ukus čaja, čineći ga gorkim, neprijatnim i nepitkim za većinu. U tom slučaju se preporučuje da se čaj od hajdučke trave  napravi posebno i pije ujutro i naveče pred spavanje, a čaj od pirevine u toku dana i umjesto vode.

Čaj od pirevine možete nabaviti u regularnim i biljnim apotekama.

Drugi način pripreme čaja od pirevine

Kod angioholitisa, žutice i holecistitisa zajedno sa limunom treba dodati još i 15 grama korijena od broća (rubia tinctorum) i 20 grama korijena od sladića (glycyrrhiza glabra). Ostaviti da stoji 20 minuta, procijediti i piti 3 čaše dnevno.

Primjena u narodnoj medicini

Pirevina se upotrebljava za liječenje jetre i kod teškoća sa žuči kao i kod žutice. Takodje se primjenjuje kod bolova u bubrezima, kod svih vrsta kamenaca, kod infekcija mokraćnih kanala, kod bolesti pluća i plućne tuberkuloze, sa dosta meda.

4 supene kašike isitnjenog rizoma stavi se u 2 litra bijelog vina, kratko prokuha i ostavi pola sata, nakon čega se procijedi i nalije u boce. Uzimaju se 2-3 male čašice dnevno kod navedenih oboljenja, ali pod uslovom da ne postoji povišena tjelesna temperatura (Willfort).

Čaj od pirevine se može naći u biljnim apotekama ili naručiti od distributera najblizeg vasem mjestu boravka.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

Izvor: eserihija.com

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI