Četvrtak, 7 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSjetva soje u aprilu – đubrivo i navodnjavanje prije sjetve

Sjetva soje u aprilu – đubrivo i navodnjavanje prije sjetve

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Soja je dobar predusjev, a za nju su dobri predusjevi strna žita i okopavine. Osnovna obrada obaviti na jesen na dubini od 25-30 cm, a na težini zemljištima ranije u septembru a na lakšim može nešto kasnije. 

Od robne i kvalitetne osnovne obrade zavisi dobra ili loša predsetvena priprema, sjetva, međuredna obrada i na kraju žetva, odnosno prinos. Predodređena priprema za optimalnu vlažnost zemljišta cilj je da se formira sjetveni sloj dubine 5-6 cm, sitnog, toplog i vlažnog zemljišta, koji će biti dobar kontakt sa sjemenom i brzo i ujednačeno nicanje.

Đubrenje soje zavisi od plodnosti zemljišta. Organskim đubrivom se đubri predusjev, a može se čak i ranije, dok se mineralnim hranjenjem đubri u odnosu na 30 kg / ha azota, i to predsjetveno 50-60kg / ha fosfora i 40-50 kg kalijuma pod osnovnom obradom. Prihrana se ne preporučuje.

Sjetva soje u aprilu

Vrijeme sjetve – nije preporučljivo sijati dok se zemljište ne zagrije do 10-12 ºC. Setva u hladnom i vlažnom zemljištu potencira pojavu bolesti i sjemena i ponika. U našim uslovima sorte II grupe zrenja (najduže vegetacije) siju početkom aprila. Ranostasnije sortemogu se sijati i u  maju, međutim zbog postizanja viših prinosa i stabilnijih prinosa, izbjegavanja suše u kritičnom mjeseima i ovde se preporučuje sjetva tokom aprila.

Sjetva – najpovoljnija je s međurednim razmakom od 50 cm i u redu 4 – 5,5 cm, na dubini od 4-5 cm, što zavisi od grupe zrenja,tako se postiže 350.000 – 500.000 biljaka po hektaru. Unapred je neophodno izvršiti inokulaciju sjemena (nitraginom) azotofiksirajućim bakterijama.

Njega – Zaštita od korova, kultiviranje i po mogućnosti navodnjavanje.

Žetva – obavlja se u zavisnosti od grupe zrenja, odnosno kada sjeme sadrži 13-14% vlage.

Izvor: agroinfonet

PROČITAJTE:

Soja: Priprema zemljišta za sjetvu soje

SOJA – Svakim danom kašnjenja sjetve nakon 1. maja prinos opada do 25 kg.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI