Utorak, 28 Marta, 2023
spot_img

Sjetva lucerke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva lucerke se obavlja sa sijačicama ili ručno. Najčešće se primjenjuju žitne sijačice. Specijalne sijačice za sjetvu sitnozrnih kultura tipa brillion su kod nas malo zastupljene ili nikako.

Najčešći razmak između redova u sjetvi je 12 do 14 cm, iako ima proizvođača koji siju na razmak redova od 20 do 25 cm. Sjetvom sa specijalnim sijačicama se ostvaruje idealan raspored sjemena u redovima i vrlo su precizne za sjetvu malih količina sjemena.
Sjeme se odlično raspoređuje po prostoru i dubini sjetve pri čemu se čine velike uštede sjemena.

Lucerka se često sije omaške, ali na manjim površinama. Za proizvodnju sjemena lucerka se sije u široke redove razmaka 40 do 50 cm, gdje je neophodan dobar razvoj biljke uz mogućnost okopavanja, dubrenja i zaštite od bolesti i štetočina, navodnjavanje, pristup dovoljno vazduha i svjetlosti radi što boljeg sazrijevanja sjemena.

Pročitajte: Lucerka i njen značaj u ishrani domaćih životinja

Obavezna mjera nakon sjetve lucerke je valjanje jer ima pozitivan uticaj na nicanje lucerke. Kompaktnost površine u vrijeme sjetve pospješuje bolje nicanje lucerke, posebno u ljeto, kada je vlaga ograničavajući faktor. Pritiskom valjaka uspostavlja se kapilaritet iz dubine do same površine, slijepljuje sjeme sa česticama zemljišta, ostvaruje kontinuitet priticanja vode.

Dubina sjetve lucerke

Lucerka ima sitno sjeme (oko 500 zrna/gram) koje brzo klija i niče i iznosi kotiledone na površinu, pri tome trpi otpor zemljišta naročito težeg sastava. Zbog toga se lucerka sije plitko na dubinu od 0,5 do 2,5 cm. Ovako plitka sjetva zahtijeva dobro usitnjenu i poravnatu površinu zemljišta sa dovoljno vlage. Na vlažnim zemljištima sije se pliće, a na suhim, pjeksovitim i propustljivim zemljištima dublje.

Ako želimo dobiti dobro nicanje lucerke, onda sjetva ne smije prelaziti dubinu 2,5 cm, jer dubokom sjetvom “bacamo” sjeme, što ekonomski nije opravdano.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI