Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSIRUP OD LUKA - Narodni lijek protiv prehlade, gripa i kašlja

SIRUP OD LUKA – Narodni lijek protiv prehlade, gripa i kašlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sirup od luka je stari narodni lijek, odličan protiv sezonskih prehlada i gripa koji jača imuni sistem, ima jako dezinfekciono dejstvo, djeluje umirujuće ali i kao vitaminska bomba.

Ovaj sirup je bogat vitaminima B, A i C, ali i mineralima – fosforom, kalcijumom i selenom.

Ovaj prirodni lijek koji su cijenile naše bake je veoma efikasan, jedino što postoje oprečna mišljenja o tome da li ga treba davati djeci.

Pročitajte: Crni luk pomaže kod 35 bolesti, evo recepata!

Recept:

Luk ogulite, isijecite na kolutove debljine manje od jednog centimetra, ređajte ih u staklenu teglu i svaki red pospite kašikom šećera. Nakon nekog vremena će se slegnuti tekućina koja je vrlo zdrava i može se koristiti kao sirup protiv kašlja.

Ako ne žurite najbolje bi bilo da odstoji nekoliko sati ili čitavu noć na hladnom mjestu, a može se koristiti i odmah kad otpusti sok.

Preporučuje se da da uzmete jednu kašiku ovog sirupa nekoliko puta dnevno ukoliko ga koristite proiv kašlja ili jednu kašiku svako jutro preventivno za bolji imunitet.

Važno: Ne ostavljajte sok na toplom mjestu jer će u protivnom početi fermentirati. Najbolje ga je nakon cijeđenja čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru i upotrijebiti u sljedećih nekoliko dana.

Pročitajte: PROTIV KAŠLJA: Recepti za 5 prirodnih sirupa

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu su preporuke preventivnog karaktera za vođenje zdravog načina života. Ukoliko imate neki zdravstveni problem prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI