Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoKako se gaji SOČIVO mahunarka koja ima dobru perspektivu

Kako se gaji SOČIVO mahunarka koja ima dobru perspektivu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetvu sočiva treba obaviti u isto vrijeme kada i sjetvu jarih strnih žita i to na dubinu 3-5 cm. U toplijim krajevima u prvoj polovini marta, a u ostalim u drugoj polovini marta.

Sočivo je vrlo stara biljna vrsta. Gaji se zbog zrna koje je bogato lako svarljivim bjelančevinama. Pored dobre svarljivosti zrelo zrno ima veliku hranljivu i vitaminsku vrijednost. Uglavnom se upotrebljava za kuvanje kao varivo i to vrlo brzo kuvanje jer među mahunarkama po ovome dolazi na prvo mjesto. Samljevena zrna (prekrupa i brašno) koriste se za supe, kašasta jela ili pirea, i kao dodatak različitim hljebno-pekarskim proizvodima pogodnim za ishranu djece.

Kao i sve mahunarke, zrno sočiva sadrži antihranljive materije (tripsin-inhibitore, hemaglutinine i oligosaharide), ali se oni neutrališu termičkom obradom ili naklijavanjem. Stoga se u ishrani često koriste sirova naklijala zrna, odnosno klice. Sitnija, štura, polomljena zrna sitnosjemenog sočiva predstavljaju odličnu koncentrovanu stočnu hranu. Žetveni ostaci, odnosno slama, takođe mogu poslužiti kao stočna hrana.

Pročirajte: Sočivo – Prava riznica zdravlja, ali ove osobe ne smiju da ga konzumiraju!

Ukupne zasijane površine u svijetu su, prema podacima FAO, 3.700.798 ha, dok je ukupna svjetska proizvodnja oko četiri miliona tona. Prosječan svjetski prinos je 1.060 kg/ha. Površine u svijetu rastu, zahvaljujući uvođenju novih sorti tolerantnih na uzročnike bolesti i sušu.

Sočivo kao alternativna biljna vrsta

Sočivo je jedna od alternativnih biljnih vrsta koje danas postaju sve značajnije u svijetu i kod nas, a mogu se gajiti na malim površinama. Klimatski uslovi naše zemlje pružaju mogućnost gajenja alternativnih biljaka i velika su šansa za male poljoprivredne proizvođače jer se, uz standardnu poljoprivrednu mehanizaciju i veće učešće mehaničkog rada, ove vrste mogu gajiti na manjim površinama i pružiti potpunije angažovanje svih članova domaćinstva.

Gajenjem rjeđe gajenih biljaka kod nas, poljoprivredni proizvođači su u mogućnosti da ostvare veću dobit nego pri gajenju standardnih ratarskih usjeva. Gajenje alternativnih biljaka pomaže i veoma važnu smjenu usjeva u plodoredu.

I pored toga, što se sa niskim ulaganjima može ostvariti zadovoljavajući profit, poljoprivredni proizvođači koji se opredjele za gajenje alternativnih biljaka, a među njima je i sočivo, proizvodnju treba u početku da zasnivaju na manjim površinama, pa tek kada steknu lično iskustvo, mogu se upustiti u ozbiljniju proizvodnju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI