Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoŠipak - Savjeti za plantažni uzgoj

Šipak – Savjeti za plantažni uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šipurak, šipak ili divlja ruža (Rosa canina) daje plod od kog se priprema vrlo ukusan džem. Ova žbunasta biljka uspijeva skoro na svim zemljištima i prilagodljiva je, te je nalazimo u prirodi. Od davnina je eliksir zdravlja.

Postoji više od 250 vrsta divljih ruža. Razlikuju se po obliku i boji ploda, po bujnosti i po izgledu koji varira usljed nadmorske visine.

Posljednjih godina povećava se broj zainteresovanih za plantažno gajenje šipka. Kako organizovati plantažnu proizvodnju?

Priprema zemljišta

Prije podizanja zasada treba obaviti pripremu zemljišta za sadnju i popravku plodnosti, savjetuje agronom Snežana Nikolić, savjetodavac PSS Prokuplje. Ona se sastoji u dubokom oranju (30-40 cm), tanjiranju, frezovanju i meliorativnom đubrenju sa 20-50 tona zgorjelog stajnjaka po hektaru i oko 500 kg/ha NPK đubriva formulacije 10:12:26 ili 8:16:24.

Pročitajte: Kako uzgajati šipak na lak i jednostavan način

Ukoliko je odabrana parcela strma, ili se ne raspolaže odgovarajućom mehanizacijom, dodaje Nikolić, onda treba odabrati varijantu pojedinačnih kopanja rupa uz zadržavanje ledine u međuprostoru.

Unošenjem oko 5 kg stajnjaka i 250 do 300 grama mineralnih NPK đubriva prije sadnje u pripremi rupa, zamjenjuje meliorativno đubrenje.

Šipurak saditi u jesen

Sadi se na rastojanju 3×1,5 m odnosno 2.222 biljke po hektaru, a na oskudnim zemljištima i na 3×1 m.

Sadnju treba obaviti po mogućnosti u jesen ili tokom zime (ako to dozvoljavaju vremenski uslovi), a izbjegavati kasnu proljećnu sadnju kada su prijem i kasniji porast znatno slabiji. Sadnju obaviti klasično, kao i sve drugo voće, vodeći računa da spojno mjesto (kalem) bude iznad ili u nivou zemlje.

Po prekrivanju korijena slojem sitne trošne zemlje obavezno dodati zgorjeli stajnjak (nekoliko kilograma po biljci) i ponovo sloj sitne zemlje. Na kraju po gaženju zemljišta treba obavezno dodati još 150-200 grama NPK đubriva oko sadnice po cijeloj površini zatrpane jame.

Njega sadnica

Šipurak nije potrebno zavijati zbog divljači jer na tom dijelu on ima nešto bodlji koje ga štite.

Pročitajte: SVEMOGUĆI ŠIPAK: Kad vidite šta sve liječi, odmah ćete ga nabaviti

Tokom prve vegetacije potrebno je nekoliko plitkih okopavanja i uklanjanja korova oko sadnice kao i izbojaka iz podloge, jedno prihranjivanje sredinom maja sa oko 100 grama KAN-a po jednoj biljci i nekoliko zalivanja ako je nastupio sušni period.

Mlade izbojke (ljetoraste) šipurka napadaju lisne vaši (slično kao i kod ruža), pa je tokom proljeća i ljeta korisno obaviti zaštitu, prskanje nekim od insekticida za njihovo suzbijanje, napominje Nikolić.

U toku prve godine iz posađene biljke razviće se više izbojaka – ljetorasta, koji mogu da dostignu visinu preko 1,5 m, a nekad i znatno više. Na njima se formira rod za narednu godinu. Tokom zime obaviti đubrenje sa 300 grama po biljci NPK đubriva formulacije 10:12:26 ili 8:16:24 ili sl.

Uklanjanje ljetorasta

U proljeće naredne (druge) godine odabrati 4-5 najboljih ljetorasta po žbunu i skratiti ih na 120-130 cm dužine, a ostale prekobrojne i slabije ukloniti. Time se žbun ojačava, a obezbjeđuje solidan i kvalitetan prinos. Ukoliko je žbun slab treba ga kratkom rezidbom na 20 cm vratiti da ojača, bez rađanja u toj godini da se ne bi iscrpljivao.

Tokom ljeta druge godine obaviti nekoliko okopavanja, uklanjanje korova, zalivanja (po potrebi) i zaštitu od lisnih vaši i bolesti takođe po potrebi. Potrebno je i jedno prihranjivanje u fazi intenzivnog porasta prije cvjetanja sa oko 100 grama KAN-a po žbunu, dodaje savjetodavac.

Pročitajte: Ogulite NAR/ŠIPAK na jednostavan način /VIDEO/

Treća godina smatra se početkom pune rodnosti šipurka, a koliki će prinosi biti zavisi od toga kakva je bila njega u prethodne dvije godine.

Šipurak je eliksir zdravlja

Hranljiva vrijednost šipka

Šipak ima veliku količinu vitamina C, vitamina A, kalcijuma i gvožđa. Osim toga, šipak je bogat izvor bioflavonoida, pektina, vitamina E, selenijuma, mangana, i vitamina iz B kompleksa. Sadrži i određenu količinu magnezijuma, fosfora, kalijuma, sulfura i silicijuma.

Ljekovita svojstva šipka

Šipak je poznat po tome što je prirodan lijek za brojne zdravstvene probleme. Koristi se u alternativnoj medicini jer ima visok sadržaj gvožđa i vitamina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI