Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako uzgajati šipak na lak i jednostavan način

Kako uzgajati šipak na lak i jednostavan način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šipak, inače, raste kao samonikla biljka i može se pronaći naokolo u prirodi. Najzastupljeniji je po neobradivim površinama, livadama, živicama, uz ograde, na sunčanim rubovima šuma i onim površinama koje ljudi ne obrađuju.

To je biljka koja raste u obliku grma, visine do tri metra. Pazite se njegovih bodlji koje su tu kao zaštitni mehanizam. Tokom prve godine njegovog rasta ima uspravne izboje koji se s vremenom povijaju, razgranavaju i dobijaju oblik žbuna. Značajniji rod možete očekivati u trećoj godini u količini do četiri kilograma po sadnici ili na jednom dunumu oko 800 kg.

Kao što znamo, listovi su mu neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvjetovi su bijele boje, ugodna mirisa. Cvjeta uglavnom u junu, a plodovi dozrijevaju od polovice septembra i veoma su ukusni i zdravi.

Plodovi šipka su jajastog oblika, svijetlocrveni, bogati vitaminima i mineralima, te sadrže veliki broj tvrdih sjemenki, koje su gotovo bez mirisa. Treba napomenuti da se trenutno plodovi šipka u BiH otkupljuju za oko 5,00 KM po kilogramu, dok cijene u EU idu dvostruko više.

Uzimajući u obzir kako biljka šipka nije previše zahtjevna, pitamo se zašto se na našim prostorima niko ne odlučuje podići ozbiljniji zasad šika za proizvodnju plodova, kako za pripremanje kvalitetnih džemova, tako i za ponudu na inostranom tržištu.

Priprema tla

Priprema tla za podizanje nasada šipka podrazumijeva operacije kao i kod sadnje bilo kojeg voćnjaka. Kako šipak nije zahtjevan prema sastavu i kvaliteti zemljišta, lako bi bilo zasaditi bilo koju našu parcelu, uz standardno oranje, frezanje radi lakše sadnje.

Ako imamo mogućnost, zemlju treba dobro nagnojiti stajskim đubrivom ili peletiranim organskim đubrom. Izbjegavajte mineralna đubriva i napravite organski uzgoj, jer tako će biti bolji plasman proizvoda, ali i bolja cijena, jer danas svi žele jesti organske proizvode.

Što se tiče sadnica, ne preporučujemo da sadite divlje sadnice ili da ih dobijate iz sjemenki u svom domu, jer takve sadnice nemaju genetski potencijal kao što bi imale sadnice kupljene u rasadnicima. Raspitajte se u svojoj okolini koji rasadnik ima ove sadnice.

Kao i kod bilo koje druge sadnice, tražite popratne papire, deklaracije, certifikate i, što je najbitnije, pregledajte kakv je kvalitet sadnice, kakvo je zdravstveno stanje, kakav je korijen i slično ili nađite nekog ko se razumije u sadni materijal.

Kad se radi o ozbiljnijem podizanju zasada, obavezno se posavjetujte s agronomima na terenu, ali i uradite pedološku analizu zemlje. To se radi u najbližoj instituciji kao što je poljoprivredni zavod ili poljoprivredni fakultet i košta 60-100 KM.

Sadnja

Što se tiče sadnje sadnica šipka, postupak je isti kao i kod sadnje voća. Sadite samo zdrave sadnice sa dobrim korijenovim sistemom koje će dati najbolje plodove i koje će investiciju učiniti isplativom.

Razmak sadnje novog nasada šipka zavisi od izgleda parcele, raspložive mehanizacije, načina uzgoja i slično. Redove razmaknite 3,5 do 4 metra, da bi mašine mogle proći i slobodno raditi potrebne operacije. Unutar reda razmak napravite jedan metar do metar ipo, jer se radi o grmovima. Potrebna količina sadnica za jedan dunum je oko 200 sadnica. Ako radite jesensku sadnju, nemojte nikako prikraćivati sadnice. Tu operaciju obavite tek u proljeće, prije kretanja vegetacije. Prikraćivanje obavite na visinu od 15 cm.

Autor: Munib PROŠIĆ, dipl. ing. agr.

Izvor: agroplaneta.info

PROČITAJTE:

SVEMOGUĆI ŠIPAK: Kad vidite šta sve liječi, odmah ćete ga nabaviti

Čaj od šipka – Da li ga ovako pripremate?

Spriječite prehladu, upalu sinusa i glavobolje pomoću šipka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI