Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČaj od bosiljka - Kako se pravilno priprema jedan od najmoćnijih čajeva...

Čaj od bosiljka – Kako se pravilno priprema jedan od najmoćnijih čajeva narodne medicine?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedan od najmoćnijih i najjačih čajeva narodne medicine je čaj od bosiljka. Ova biljka ne samo da je ljekovita već je i veoma jak repelent, štiti od komaraca, tera insekte, ali i pomaže u liječenju ujeda istih.

Bosiljak je prema riječima travara Momčila Antonijevića, veoma korisna biljka i svako bi trebao da je ima u domaćinstvu, posebno zato što se i lako uzgaja, možete je posijati u saksiji i držati na terasi ili u kuhinji tokom cijele godine.

Zovu ga „biljkom aristokratije“, pomaže kod hronične upale sinusa, a u kombinaciji sa matičnjakom je veoma moćan kod stomačnih problema, problema sa nervoznim želucem, glavoboljom i mučninom.

Pročitajte: Kraljevski bosiljak za pomoć kod kašlja i prehlade

Ono što je veoma bitno kada se priprema čaj od bosiljka je da se biljka ne kuva u vodi, već da se prelije prokuvanom vodom, tako se ne gube njena dragocjena, ljekovita svojstva.

Sjeme bosiljka jednako je zdravo kao i čia sjeme, kada se kuva dobija jednako gelastu strukturu pa se može koristiti u pripremi smutija i zdravih proteinskih napitaka radi konzistencije.

Pored svega navedenog odličan je začin i slaže se uz paste, mesa, jela sa paradajzom, tako da je poželjno koristiti ga kao začin.

Pročitajte: Sačuvajte svježi bosiljak za zimu

U posljednje vrijeme je popularan ljubičasti bosiljak koji je veoma dekorativana, a ukoliko ga gajite, nemojte ga stavljati pored zelenog, jer će vrlo brzo izgubiti boju i takođe postati zelen.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI