Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČaj od bosiljka - Kako se pravilno priprema jedan od najmoćnijih čajeva...

Čaj od bosiljka – Kako se pravilno priprema jedan od najmoćnijih čajeva narodne medicine?

Jedan od najmoćnijih i najjačih čajeva narodne medicine je čaj od bosiljka. Ova biljka ne samo da je ljekovita već je i veoma jak repelent, štiti od komaraca, tera insekte, ali i pomaže u liječenju ujeda istih.

Bosiljak je prema riječima travara Momčila Antonijevića, veoma korisna biljka i svako bi trebao da je ima u domaćinstvu, posebno zato što se i lako uzgaja, možete je posijati u saksiji i držati na terasi ili u kuhinji tokom cijele godine.

Zovu ga „biljkom aristokratije“, pomaže kod hronične upale sinusa, a u kombinaciji sa matičnjakom je veoma moćan kod stomačnih problema, problema sa nervoznim želucem, glavoboljom i mučninom.

Pročitajte: Kraljevski bosiljak za pomoć kod kašlja i prehlade

Ono što je veoma bitno kada se priprema čaj od bosiljka je da se biljka ne kuva u vodi, već da se prelije prokuvanom vodom, tako se ne gube njena dragocjena, ljekovita svojstva.

Sjeme bosiljka jednako je zdravo kao i čia sjeme, kada se kuva dobija jednako gelastu strukturu pa se može koristiti u pripremi smutija i zdravih proteinskih napitaka radi konzistencije.

Pored svega navedenog odličan je začin i slaže se uz paste, mesa, jela sa paradajzom, tako da je poželjno koristiti ga kao začin.

Pročitajte: Sačuvajte svježi bosiljak za zimu

U posljednje vrijeme je popularan ljubičasti bosiljak koji je veoma dekorativana, a ukoliko ga gajite, nemojte ga stavljati pored zelenog, jer će vrlo brzo izgubiti boju i takođe postati zelen.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...