Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img

Dezinfekcija sudova za vino

Grožđe se bere, sudovi za vino moraju se spremiti – bilo da su sada ispražnjeni i treba ih očistiti ili će se dezinfikovati neposrijedno prije berbe.

Njega sudova za čuvanje vina i rakije – autor Dragana Andrejić, spec. struk. inž.

Pripremni radovi su uvijek veoma važni u svakoj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Njega vina i rakije je veoma složen proces i zahtjeva pripremne radnje kako bi spremni dočekali prihvat novih količina voća za preradu u rakiju i vino i njihovo čuvanje. Da bismo izbjegli negativan uticaj naslaga zaostalih na zidovima sudova za proizvodnju vina i rakija veoma je važno sve vrste sudova, a naročito drvene dobro oprati i konzervisati nakon njihovog pražnjenja.

Pročitajte: Regeneracija vinove loze tokom perioda gajenja

Čim se isprazne, potrebno ih je vodom temeljno isprati, a zatim sa 2%-nim rastvorom sode bikarbone dobro izribati (na 1 litar vode rastvara se 20 g sode) zbog naslaga od divljih kvasaca zaostalih na zidu suda nakon pražnjenja kljuka. Ispiranje unutrašnjih zidova suda treba dobro obaviti da, ukoliko je u sudu bilo kljuka, ne zaostanu ni najmanje čestice. To možemo raditi i uređajem za koji proizvodi vodenu paru.

Ispiranje treba vršiti dok voda koja izlazi iz suda ne bude potpuno bezbojna i bez ikakvog mirisa.

Sudovi za vino

Konzervacija se vrši da bi sud očuvali do vremena upotrebe. Na 100 litara zapremine suda treba spaliti jednu sumpornu traku koja sadrži 2,5 g sumpora. Potrebno je sumporisanje vršiti svakih 4-6 nedjelja, jer se ono gubi isparavanjem i oksidacijom iz suda. Nakon unošenja sumpornih traka, sud se zatvara i kasnije čuva zatvoren da sumpor-dioksid ne bi brzo ispario. Ako trake neće da gore kada ih ubacimo u sud to znači da sud nije dobro opran i da je zaražen sirćetnim bakterijama koje će obavezno ukiseliti novo sipano vino.

Drugi način konzervisanja drvenih sudova sa 0,05%-nim rastvorom sumporaste kiseline (H2S03) je efikasniji. Na ovaj način se spriječava razvoj štetnih mikroorganizama u sudu, a onemogućava se i rasušivanje. Litar 6%-ne sumporaste kiseline, koja se nalazi u prodaji sipa se na 200 litara vode. Sud se dobro zatvori i samo po potrebi doliva voda.

Pročitajte: Zašto se RUŽE sade u vinogradima? Razlog je i više nego KORISTAN

Ovako konzervisan drveni sud čuva se uspješno i do godinu dana. Prije upotrebe, drvene sudove konzervisane bilo suvim ili vlažnim postupkom treba dobro isprati vodom radi odstranjivanja sumpor-dioksida i sulfata nastalih oksidacijom sumpor-dioksida.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...