Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaUnosan biznis: Evo kako da gajite limun i lijepo zaradite

Unosan biznis: Evo kako da gajite limun i lijepo zaradite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Banane, kivi, kivano.. ređaju se tropske biljke u našim baštama.

Pored ovih pojedinih egzotičnih u srcu Šumadije cvjeta i limun žut i to u dvorištu porodice Trifunović u selu Bukovica. Supružnici Branka i Stanislav pune dvije decenije uzgajaju limun dokazujući da ovo voće ne samo što može kod nas da rodi, već može donijeti zaradu.

“Pre 20 godina od tasta sam dobio jedan limun i prvi savjet kako da ga gajim i tako je krenuo moj novi biznis. Danas je to moja velika ljubav i dodatni izvor prihoda i za mene nema nijedne tajne kad je u pitanju ova voćka koja eto odlično uspijeva i u našem selu”, priča Stanislav za RINU.

Čuveni bukovički voćar kaže da je popriličan broj limunova poklonio rodbini, prijateljima, poslovnim parnerima i komšijama, ali je veći broj i unovčio po cijeni od 30 do 200 evra zavisno od veličine, odnosno starosti stabla. Limun mnogo bolje uspijeva kad se plati makar i simbolično ali je Canu neprijatno da to kaže onima koji bi najradije limun na poklon.

“Preko zime limunove držimo u posebnoj prostoriji gde temperatura ne smije da bude niža od 4 a ni viša od 20 stepeni. Zbog oprašivanja a i nekih drugih razloga svako ko želi da ima ovo voćku trebalo bi da ima bar po dva stabla s tim što se ljubav prema limunu podrazumijeva kad se hoće uspijeh u u njegovom gajenju. Vjerovali ili ne, ali to limun oseća”, dodaje supruga Branka.

Za slavu kod ovih domaćina popije se čak i do 60 litara limunada jer kako kažu od domaćeg limuna nema ništa ukusnije. Stanislav je za ovih dvadeset gdina naučio kako se limun kalemi, pa tako ništa ne prepušta slučaju.

“Uzme se mlada grana limuna s plodom (što je najbolje ako ima ploda) zatim se sa grane skine lika dužine jedan centimetar i ispod se veže tanka žica. Poslije toga, na pola se presiječe plastična flaša od dva litra, presiječe se niz duž i na dnu se izvadi krug da bi kalemljeno mjesto bilo na sredini flaše napunjene zemljom. Flaša se ne pomjera dva mjeseca dok plod raste. Kasnije se formiraju žile. Posle dva mjeseca flaša se isiječe i ostaje zemlja i limun koji se stavlja u saksiju. Zaliva se dva puta dnevno s tim što se svake godine saksija zamijeni većom. Na ovaj način okalemio sam više od 200 limunova“, otkriva Stanislav Cane Trifunović.

Izvor: B92

Srodni članci:

  1. Savjeti za gajenje limuna u saksijama
  2. Sibirski limun mogiće gajiti u BiH

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI