Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSibirska jela - Saznajte koje su moći ovog "zelenog doktora"

Sibirska jela – Saznajte koje su moći ovog “zelenog doktora”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li možete zamisliti da, negdje u Sibiru, na temperaturi nižoj o nule, klija jedno div-drvo čije će korijenje uskoro tražiti put do zemlje kroz sibirski led? Vjekovima nas ta gorostasna šuma Sibira štiti od orkanskih vjetrova. Ali, njeni prapočeci su i naši jer sibirska jela stara je koliko i ljudski rod; jedna je od rijetkih primjeraka prirode koji nije pretrpio nikakve biološke promjene od nastanka svijeta. Pa, zašto o njoj znamo tako malo? Zašto svjetska farmacija ćuti o moćima tog zelenog doktora?

Ako je u svijesti današnjeg čovjeka ostalo još malo prostora da nakon čuda povjeruje u još jedno, onda tekst što sljedi može biti samo iskrena podrška tome.

Ta specifična jela daje eterično ulje koje je izvjesno sredstvo narodne medicine Sibira i koje se dobija destilacijom drvenog zelenila, izdanaka i kore. Nije toksično, nije štetno i nije zapaljivo.

Pročitajte: BIJELI BOR I JELA – Načini upotrebe kod različitih tegoba

ČUDOTVORNO ETERIČNO ULJE

Eterično ulje sibirske jele posjeduje izrazite baktericidne, antimikotobne i antivirusne osobine. Fitocidna moć je tolika da od samo dvadesetak kapi prethodno raspršenih, vazduh u prostoriji praktično postaje sterilan. Sastavni djelovi tog ulja, bornylacetata i borneola, daju kamfor sredstvo medicine koje pozitivno uzbuđuje nervni sistem i smiruje rad srca.

Ulje sjeverne bjele jele eliminiše mikrobe, mobiliše snage organizma u borbi sa infekcijama, stimuliše brže zarašćivanje rana, a tamo gdje postoji kontakt sa uljem pojačava se dotok krvi i povećava vitalnost organizma.

Korišćenje ulja održava zdravlje i dobro raspoloženje, smanjuje nesanicu i neurozu, povoljno utiče na centralni nervni sistem jer regeneriše generogenu aktivnost kore mozga. Opušta mišiće, otklanja umor i podmlađuje, san postaje čvrst i miran, a poslije kupke tijelo je lako i mlado.

HIPOKRAT I PIROGOV

Tinkture od tog četinara dobre su za liječenje tuberkuloze, angine pektoris, arterioskleroze, blaugoma. Ukratko, spektar primjene je širok jer se za ljekovito dejstvo ove jele zna više od 5.000 godina.

Tibetska narodna medicina eterično ulje koristi i za liječenje perifernog nervnog sistema: išijasa, miozitisa, reumatskog poliartritisa, prelome i ozljede, osteonondrozisa, bolove u oblasti ruku i nogu. Nakon tretmana bolesnik postaje pokretan, bol se smanjuje a čovjek može da se kreće i radi.

Pročitajte: Jela – Kako da je posadite i njegujete

Ulje sibirske jele postiže nevjerovatne rezultate pri liječenju paradentoze, vlažnog ekcema, trofičkih čireva, gnojnih i otvorenih rana, furunkoloze i karbonkuloze, ubrzava zarastanje opekotina i blagotvorno djeluje na upaljene desni.

Gotovo svaki čovjek danas ima neki zdravstven problem rješiv primjenom eteričnog ulja.

Hipokrat je koristio tinkture za liječenje mnogih internih bolesti i skorbuta dok je poznati hirurg Pirogov pravio balzame u toku Drugog svjetskog rata za liječenje otvorenih rana.

Izvor: Natura

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]