Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoSelekcija jaradi je uslov za uspješan rast i razvoj

Selekcija jaradi je uslov za uspješan rast i razvoj

Selekcija jaradi – Pravilnim izborom posle 3 mjeseca starosti možete stvorili još bolja grla u sljedećoj generaciji.

U najranijoj mladosti jarad uglavnom dobro napreduju hraneći se majčinim mlijekom. Česta je pojava da koza ojari veći broj jaradi, a nema dovoljno mlijeka za sve njih, zato se javljaju određene poteškoće. U tom slučaju se višak jaradi podmeće pod druge koze, kojima su uginula jarad ili su selekcijom izbačena iz dalje reprodukcije. Sa porastom jaradi rastu i njihove potrebe za hranom. Zbog toga, već u starosti od 8-12 dana treba početi sa njihovim prihranjivanjem i navikavanjem na kabastu i koncentrovanu hranu.

Selekcija jaradi je uslov za uspješan rast i razvoj

U početku treba nastaviti sa selekcijom. Posebnu pažnju treba posvetiti na dvije nasljedne pojave:

  1. Prisustvo malih dodatnih sisa (pasisa) na trbuhu i
  2. Rogatost

Pošto su jarad vrlo živahne životinje, i dosta rano dostižu polnu zrelost, sva muška grla koja se stavljaju u tov treba prethodno kastrirati kako bi im se ublažio temperament i povećala sposobnost iskorišćavanja hrane. Kastriranje muške jaradi treba obaviti pri težini 15-17 kg.

Proces selekcije jaradi

U starosti 2,5 – 3 mjeseca u našim uslovima treba odvojiti mušku od ženske jaradi (da ne bi došlo do parenja i oplodnje). Pri tom treba izvršiti odabiranje najboljih za priplod. Svu odabranu jarad za priplod treba trajno obilježiti, preostala grla najčešće idu na klanje. Sa tri mjeseca života sva jarad se zalučuju, ukoliko to ranije nije urađeno.

Jarad selekcija – odabrana za priplod u narednih 120 dana treba da dostignu težinu potrebnu za parenje (30-35 kg). U produženom tovu jaradi, od tri mjeseca pa nadalje životinje treba toviti dok ne dostignu težinu 25-30 kg. Kada će jarad dostići ovu težinu zavisi od tovnih sposobnosti rase, ali i od intenziteta tova, odnosno da li se tov odvija na pašnjacima ili u objektima sa obilatim obrocima.

Autor: Dipl. ing. stočarstva Tajić Bilal

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Ishrana koza u zimskom periodu – Sijeno, kukuruz i proteinski dodaci

Savjeti za efikasnu mužu koza

Bolest i obrada papaka kod koza

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

sadnja šljive

Kada je pravo vrijeme za SADNJU ŠLJIVE i kako se ona...

U našoj  zemlji nalazimo šljive na veoma različitom zemljištu i geološkom supstratu. Klima je presudna za uspješnu kulturu šljiva. Gdje postoje povoljni klimatski uslovi...