Petak, 9 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaSavjeti za optimalno đubrenje BORANIJE

Savjeti za optimalno đubrenje BORANIJE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Boranija ima relativno skromne potrebe za hranivima. U načelu daju se umjerene količine.

Osrednja norma primjene mineralnih đubriva za boraniju približna je ovim vrijednostima: 30-40 kg azota, 60-80 kg fosfora i 80-100 kg kalijuma po hektaru (za niske sorte), te 60 kg azota, 80 kg fosfora i 120 kg kalijuma (za visoke sorte).

Biljke boranije imaju velike potrebe za azotom u prvim fazama razvoja dok ne počnu da koriste azor iz kvržica. Za đubrenje boranije najbolje je koristiti kompleksna đubriva sa povećanim sadržajem fosfora. Unose se u toko proljećne pripreme zemljišta.

Veoma dobri rezultati se postižu ako se 1/2 fofornog i kalijumovog đubriva unese u jesen prilikom oranja, a druga polovina s proljeća kod pripreme zemljišta za sjetvu.

Pročitajte još: Boranija i njene potrebe za vodom – kada i kako zalivati?

Azotna đubriva se unose pred sjetvu, istovremeno sa sjetvom ili poslije nicanja usjeva. Na velikim površinama startno đubrivo i prihranjivanje obavlja se mašinama, pri čemu se đubrivo unosi oko 8 cm od reda, na dubinu od 10-tak cm. Pri tome treba imati u vidu da od direktnog dodira sa česticama mineralnog đubriva klice mogu stradati.

Đubrenje boranije stajnjakom se preporučuje samo za siromašna zemljišta sa malo humusa. Na plodnijim zemljištima stajnjak može prekomjerno uvećati sadržaj azota, uslijed čega biljke pretjerano bujaju, a manje zameću. Zbog toga je bolje boraniju sijati na parceli, koja je u prethodnoj godini bila đubrena stajnjakom.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI