Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoDvije zarazne bolesti VINOVE LOZE koje uništavaju rod!

Dvije zarazne bolesti VINOVE LOZE koje uništavaju rod!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pepelnica (Uncinula necator) i Plamenjača (Plasmopara viticola) su bolesti vinove loze kojima poguje puno padavina, a onda naglo otopljenje.

PEPELNICA

Pepelnica vinove loze (lat. Uncinula necator) je jedna od najštetnijih bolesti vinove loze i bez njene zaštete proizvodnja grožđa nije moguća.

Uncinula necator se razvija na svim zeljastim dijelovima vinove loze, ali su simptomi najtipičniji na grozdovima, posebno grozdovima. Prvi simptomi u proljeće se zapažaju na mladom lišću u vidu pojedinačnih bijelosivih, pepeljastih navlaka, koje se češće razvijaju na licu nego na naličju lista.

Na napadnutim mjestima lisno tkivo se nepravilno razvija i deformiše, a rjeđe se suši i opada.

Za zaštitu od pepelnice koristiti jedan od preparata: KARATHANE GOLD, SYSTHANE 24 E, KUSABI

PLAMENJAČA

Plamenjača vinove loze (naslovna fotografija) je zarazna je bolest, koja može zahvatiti vinograd tokom toplog i kišnog perioda. Tada se na listovima loze prvo pojavljuju hlorotične, a nakon 2 – 3 dana i uljaste pjege dok se na naličju lista u okviru tih pjega formira bjeličasta navlaka.

Oboljeli listovi odumiru i izgledaju kao sprženi. Osim lišća, ova bolest napada i cvast i to prije nego što se otvori. Oboljela cvast takođe se suši i opada, s tim da se  i na njoj može javiti bijela prevlaka.

Za zaštitu od plamenjače može se koristiti jedan od preparata: CHAMP DP, MOLOTOVIN, MILDICUT 25 SC, VALIS F

Preparate koristiti prema uputstvima proizvođača!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI