Subota, 27 Novembra, 2021
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiŠta je GMO, a šta HIBRID ?

Šta je GMO, a šta HIBRID ?

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

GMO – Genetski modifikovana hrana (GM hrana ili biotehnološka hrana) jeste hrana proizvedena od organizama koji su bili podvrgnuti posebnim izmjenama unutar njihove DNK, korištenjem metoda genetičkog inženjerstva. Ove tehnike su dopustile ispoljavanje novih osobina kod organizama koji ih prethodno nisu posjedovali. Takođe se omogućuje i mnogo bolja kontrola genetičke strukture hrane nego što je to bilo u “klasičnim” procedurama poput selektivnog uzgoja i uzgoja na bazi induciranih mutacija.

Genetski inženjering zapravo omogućava ukrštanje i kombinovanje gena među potpuno različitim vrstama, na način koji u prirodi nije moguć. Naučnici su u okviru istraživanja na primjer, ubacili u DNK paradajza gene iz bakterija, u jagode gene iz ribe, a u voće ljudske gene. Tako nastaju genetski modifikovani organizmi, koji su poznati po skraćenici GMO.

HIBRID

Hibrid je jedinka nastala kontrolisanim ukrštanjem roditelja (muška i ženska biljka) koji pripadaju istoj vrsti, odnosno sorti, a koji imaju željene osobine, pa se ukrštaju, na primjer, dva paradajza ili dva kukuruza, a to se radi preko cvjetova.

Dakle svaki hibrid ima, bez obzira na biljnu vrstu, roditelje – majku i oca. Što su roditelji divergentniji, što su više različiti po mnogobrojnim osobinama, to je efekat heterozisa ili hibridne bujnosti veći (dakle njihov potomak će imati više pozitvnih osobina od roditelja).

Da bi se to postiglo, moramo da imamo bogatu kolekciju genotipova (Genotip zigota, nastalog spajanjem polnih ćelija, sadrži proporcionalno jednak broj majčinih i očevih gena, samo što su se ti geni drugačije iskombinovali u genotipu potomka) iz koje probamo šta može da bude dobra majka, a šta dobar otac. Ako je jedan roditelj otporan na tri bolesti, a drugi još na dvije, onda imamo F1 (potomak) sa pet otpornosti na bolesti ili neke druge karakteristike koje je poprimio od roditelja koji su ukršteni.

Zaključak je da su hibridi organizmi koji mogu da nastanu  prirodnim putem ali i uz malu pomoć ljudi, a GMO su organizmi u potpunosti nastali u laboratorijskim uslovima.

PROČITAJTE:

Šta predstavljaju rupice na petit keksu

Pravi razlog zašto se narandže prodaju u crvenim mrežicama!

Mini mikroskop detektuje bolesti i štetočine na usjevima, otkriva i fali li im koji mineral

Troškovi i moguća zarada za 38 najvažnijih biljnih kultura

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

5 namirnica koje treba da jede svaka žena poslije 50. godine...

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica. 1. Mahunarke I...