Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetSadnjom ovog voća ulažete u svoju budućnost: Zarada po hektaru - nekoliko...

Sadnjom ovog voća ulažete u svoju budućnost: Zarada po hektaru – nekoliko hiljada evra

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čačak – Godišnja proizvodnja lješnika u Srbiji iznosi oko 2.500 tona, ali ipak to nije dovoljno da podmiri potrebe srpskog tržišta, pa se oni uvoze iz evropskih zemalja.

Jedno od rješenja leži i proširivanju zasada pod lijeskom, a Institut za voćarstvo u Čačku ove godine ranije je počeo prodaju sadnog materijala.

“Mi imamo veoma povoljne uslove za proizvodnju leske, ova voćna vrsta nije zahtjevna za proizvodnju. Maloprodajna cijena sadnice iz Instituta je 2 eura i sa svim subvencijama koje naši proizvođači mogu da dobiju, bilo od države ili lokalnih samouprava, cijena sadnice izađe oko 0,85 do 1 euro, što znači da prilikom standardne proizvodnje treba oko 500 eura po jednom hektaru, što nije velika cifra s obzirom da je to investicija za narednih 50 godina”, izjavio je za Rinu Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Koliko lijeska može dati roda

Prema njegovim riječima, lijeska može dati rod od dvije do tri tone jezgre po jednom hektaru, a ako znamo da se plaća oko 8 eura po kilogramu u maloprodaji, to jeste dobra i sigurna investicija za sve one koji imaju raspoloživo zemljište a nemaju vremena da se aktivno bave poljoprivrednom proizvodnjom.

“Najbolje su se pokazale italijanske sorte pogodne za konditorsku proizvodnju, koje su izuzetno kvalitetne, dobrog zdravstvenog stanja, sortne ispravnosti i razvijenost korijenovog sistema, pa je procenat primanja skoro stoprocentna. Prednost lješnika jeste što raste i na mjestima gde druge vrste ne mogu, u brdskim uslovima, na većim nadmorskim visinama i težim zemljištima”, zaključio je Lukić.

Jedina mana u gajenju lješnika jeste što se na rod čeka nekoliko godina, ali koristi su mnogo veće. Ovo voće ima višestruku upotrebnu vrijednost, a jedno stablo može da rađa od 60 do 80 godina. Prodaja plodova nije striktno vezana za određene mjesece u godini, već period prodaje može da se bira. Pritom, ovo voće nije zahtjevno za proizvodnju i ne zahtjeva posebne uslove skladištenja u hladnjačama.

Otkupna cijena lješnika kreće se od pet do sedam evra, tako da po jednom hektaru u koji je potrebno ulaganje od nekoliko stotina, može se zaraditi od tri do sedam hiljada evra.

Izvor: b92.net

PROČITAJTE:

Ovo je sorta lješnika sa stalnim prinosom i visokim kvalitetom ploda!

Ovo morate znati ako planirate uzgoj lješnika!

Priprema zemljišta za uspiješnu sadnju lješnika

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI