Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img

Sadnja i uzgoj endivije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogo je više od samo zelenog lišća, endivija, povrće koje svojim izuzetnim nutritivnim vrijednostima i specifičnim ukusom predstavlja pravi užitak za sve ljubitelje ove namirnice. Gorkaste materije u endiviji čine je otpornijom na niže temperature, za razliku od salate puterice i kristalke. Zadnjih nekoliko godina sve više se sadi.

Endivija potiče iz Indije. Ovo povrće pomalo gorkog ukusa kod nas nije pretjerano poznato. Iako može zamijeniti salatu, njena primjena ima znatno šira svojstva. Uzgaja se zbog listova koji formiraju rozetu. Listovi endivije mogu biti glatki, slabo ili jako naborani, ovalni, okrugli, jako nazubljeni, u različitim bojama.

Uglavnom dobro uspijeva na svim tipovima tla, ali bolje na srednje teškim do teškim tlima pod uslovom da su duboko obrađena i još bolje nađubrena, neutralne pH-vrijednosti 6,5 – 7,2. Poželjna su dobro propusna tla neutralne reakcije i obogaćena humusom. Ne podnosi direktno đubrenje organskim đubrivom, a najbolje uspijeva nakon kulture koja je već bila obilno đubrena kao na primjer kupus i paprika.

Plodored za endiviju iznosi 2 godine. Dolazi kao kasna kultura u proizvodnji poslije ranog krompira, ranog kupusa, proljetne salate, graška, paulja mahunara, špinata. Pri đubrenju valja izbjegavati hlor na koji je endivija jako osjetljiva. Endivija kao povrće pripada kaliofilnim vrstama.

Pročitajte: Proizvodnja endivije u plasteniku

Sadnja endivije

Endivija se najčešće sadi poslije kultura koje rano napuštaju tlo (rani krompir, rane kupušnjače, pasulj mahunar i ostalo) i koje su đubrene organskim đubrivom ili pak ostavljaju u tlu zalihu azota i zaoranu organsku masu nakon berbe.

Najčešći uzgoj endivije je iz presadnica. Dobra presadnica mora imati najmanje 5 razvijenih listova. Presadnice s busenom bolje podnose presađivanje u jesenskim uvjetima. Sadi se sredinom septembra na gredice ili na ravnu površinu uz razmak redova 30 – 50 cm te razmak u redu 20 – 30 cm. Manji razmak pospješuje rast.

Pri presađivanju spoljašnje listove prikratite i pazite da endiviju ne posadite preduboko: vegetativni vrh mora biti iznad tla. Odmah nakon sadnje treba navodnjavati zasad. To je potrebno i u vrijeme vegetativnog rasta, kada treba i okopavati gredice, sve dok listovi ne prekriju tlo.

Obično dva mjeseca nakon sadnje, endivija je dovoljno velika za branje. Tada joj glavica ima oko kilogram težine. Bere se tako da se reže rozeta u području vrata korijena. Zimi glavice mogu duže ostati na nasadima i brati se neposredno prije prodaje ili konzumacije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI