Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako podstaći cvjetanje ruža - Šta raditi sa ružama kada precvjetaju

Kako podstaći cvjetanje ruža – Šta raditi sa ružama kada precvjetaju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neiskusni ljubitelji ruža se često ustručavaju da orežu biljke, ali to – u suštini – nije tako komplikovan postupak. Odsjecanje precvjetalih cvijetova je važno da bi biljka sačuvala energiju.

Odsjecanje precvjetalih cvjetova predstavlja, na izvestan način, i postupak kojim “varamo” prirodu i tjeramo biljku da proizvede nove cvjetove. Medjutim, time ćemo ukloniti i mjesta na kojima se skrivaju nepoželjni insekti, a i omogućiti bolje strujanje vazduha. To znači i smanjiti rizik od gljivičnih oboljenja.

Kod baštenskih i “kontejner” ruža, koje često cvjetaju, nije neophodno samo da se odlomi precvjetalo, već i da se cijela cvast odsječe oštrim nožem iznad prvog razvijenog lista. Ruža ponovo izbija iz sljedećeg pazušnog pupoljka. Što niže budete isjekli precvjetali cvijet, to će krupniji biti sljedeći pupoljak na tom mjestu. Sorte koje samo jednom cvjetaju bolje je da se ne orezuju, jer najčešće obrazuju šipurke.

Izvor: lepaisrećna

PROČITAJTE:

Miris lipe je u vazduhu – Evo po čemu je ovo drvo poznato

Pet načina da iskoristite ružine latice

Pepelnica ruže: Kako da zaštite ruže i spriječite ovu bolest

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI