Srijeda, 12 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSada je pravo vrijeme da zaštitite jabuke i kruške od krastavosti

Sada je pravo vrijeme da zaštitite jabuke i kruške od krastavosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krastavost jabuke i kruške je jedna od važnijih i najštetnijih bolesti koja smanjuje kvalitet i količinu uroda. Kod jabuke uzrokuje je gljiva Venturia inaequalis, a kruške Venturia pyrina. Poslije padavina i uz optimalne temperature od 20 do 25°C nastaju povoljni uslovi za krastavost jabuke i kruške. To je jedna od važnijih i najštetnijih bolesti koja smanjuje kvalitet i količinu uroda.

Gotovo je cijeli program zaštite jabuke kod nas prilagođen suzbijanju ove bolesti što dovoljno govori i o troškovima koji odlaze na tretiranje, kojih bude od 15 do 20 puta.

Infekcije pri 20°C uz vlagu lista u trajanju od 9 sati

Poslije padavina nastaju povoljni uslovi za razvoj ove bolesti uz optimalne temperature od 20 do 25°C, a dovoljno je da list bude vlažan 9 sati kako bi došlo do infekcije. Kasnije se patogen širi sa zaraženih na zdrave organe biljke tokom vegetacije putem konidija.

Vremenski uslovi u aprilu i maju su najpogodniji za razvoj i širenje bolesti, čemu doprinosi i gusti sklop sadnje jer se tada zaraza lakše širi.

Krastavost se javlja na lišću, cvjetnoj loži i peteljci cvijeta u obliku tačkica, ali ovi početni simptomi često prođu nezapaženo. Kasnije tačkice postaju hrđavocrne okruglaste pjege s nejasnim ivicama koje podsjećaju na krastu po čemu je bolest i dobila naziv.

Pjege se ponekad spajaju u veće te prekrivaju lišće, ono postaje kržljavo i na kraju opada. Dok su listovi još mladi tada su najosjetljiviji. Na plodovima se takođe manifestuje u obliku pjega, koje oplutave i raspucaju se, a oni kako stare, tako postaju sve više otporni.

Zaraza lista kod kruške javlja se vrlo rano dok je još uvijen zbog čega se pjege nalaze uz glavnu žilu. Ranu i jaku zarazu plodova prate deformacije i pucanje tkiva koje je izraženije nego kod jabuke.

Prezimljavanje gljivice – kod kruške bitna razlika u odnosu na jabuku

Gljiva prezimljava u otpalom lišću i plodovima pa je važna higijena voćnjaka i sakupljanje otpalog lišća kao i njegovo iznošenje iz zasada. Ukoliko se bolest pokaže na jednom stablu, potrebno je tretirati cijeli voćnjak jer se bolest širi s jednog na drugo. Važno je osigurati i prozračnost krošnje kako bi se smanjila vlaga, a to se postiže orezivanjem.

Osim hemijskih preparata odnosno fungicida postoje i prirodni, poput preparata od gorušice u prahu i preslice.

Kod kruške postoji jedna razlika u odnosu na jabuku koja je vrlo važna u zaštiti. Micelij krastavosti kod kruške prezimljuje u kori mladih grančica iz kojih se odmah u rano proljeće razvijaju konidije pa se događa da plodovi budu zaraženi već pri samom zametanju. Stoga se preporučuje mlade plodove zaštititi tokom najranijeg razvoja.

U proljeće, prije cvjetanja, stabla se mogu tretirati preparatima na bazi bakra. Za tretmane se mogu korsititi i narodne metode. Slabi rastvor kalijum permangana se može koristiti za dezinfekciju i preventivno tretiranje stabla jabuke.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Plamenjača šljive smanjuje kvalitet i prinos na jesen

Precvjetavanje šljive – koje preparate koristiti?

Smola na voćkama je znak da nešto ide naopako

Tripsi prijete breskvama i nektarinama

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI