Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRuže Polijante - Obilno cvjetaju u toku cijele godine

Ruže Polijante – Obilno cvjetaju u toku cijele godine

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ruže Polijante su dobijene ukrštanjem dalekoistočne ruže R. Multiflora sa evropskim i bliskoistočnim ružama. Zatim su vršena dalja ukrštanja sa čajnim i čajnohibridnim ružama, pri čemu su dobijene poliante – hibridi.

Ove ruže obilno cvjetaju u toku cijele godine, i to u obliku grozdova ili buketa. One jako lijepo djeluju na otvorenom prostoru, u parkovima i na travnjacima. Veoma brzo obnavljaju cvjetove, tako da stičemo utisak da ne precvjetavaju uopšte. Cvjetovi se formiraju u buketima (pet i više). Visina cvjeta od tla je na četrdeset do pedeset centimetara pa na više u zavisnosti od vrste. Idealne su za sađenje uz staze, pored dijelova koje želimo vizuelno da odvojimo (kaskadne žardinjere) rondele.

Pročitajte: Sadnja, uzgoj i održavanje stubastih ruža

Ne treba im se rezati cvijet.

Otporne su na mraz, a trajnost cvijeta je oko 20 dana.

Sade se do šest komada po kvadratnom metru u polje.

Karakteristike:

  • Bijele boje
  • Blagog mirisa
  • Visine do 0,5m
  • Cvjeta cijele godine
  • Pogodna za sadnju u žardinjerama i pored staza.

Pročitajte: Ruže – Mirisni ukras svakog dvorišta

Ruže Polijante su ustvari ruže mnogocvjetnice, a slobodno se mogu nazvati i buketima jer se pri cvjetanju formiraju buketi.

Ruže Polijante su pogodne su za sađenje u kućnim vrtovima, pored staza, u parkovima, pored ulica, kao cvjetne žive ograde, leje i bordure. Treba težiti jednobojnim efektima i voditi računa o skladu boja pri sadnji višebojnih grupa ovih ruža.

Uspravnog su rasta i obimnog cvjetanja, pa se u zavisnosti od mašte mogu postići izuzetni vizuelni efekti. Glavno obilježje ruže polijante je da mnogo brzo obnavljaju cvjetove pa stičemo utisak da cvjetaju tokom cijele sezone, a u mirisnim buketima može biti i do 30 cvjetova. Dostižu visinu od 50 do 90 cm, a preporučeni razmak pri sadnji je 30-40 cm ili 6-8 biljaka po metru kvadratnom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI