Subota, 2 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetRobotske pčele budućnost poljoprivrede

Robotske pčele budućnost poljoprivrede

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naučnici vjeruju da su robotske pčele budućnost poljoprivrede. Vještačka inteligencija se primjenjuje u današnjem svijetu na različite načine i u skoro svakom segmentu života. Naučnici vjeruju da su robo-oprašivači budućnost poljoprivrede.

Kompanija “Volmart” podnijela je patent za autonomne, robotske pčele.
Naime, ovaj patent na specifičan način pokriva “oprašivače”. Riječ je o malim robotima koji mogu djelovati baš poput pčela, autonomno oprašujući usjeve.

Funkcionisale bi pomoću senzora i kamera, koje bi im omogućile kretanje po usjevima. Mini-letjelice su autonomne i potencijalno, tokom oprašivanja, mogu da se ponašaju kao pčele.

Kompanija “Volmart” predstavila je nekoliko patenata, čak šest, za poljoprivredne dronove. Prema procjeni stručnjaka, uključivanje autonomnih robota u sferu poljoprivrede može smanjiti troškove i povećati efikasnost poljoprivrede.

Zainteresovanost “Volmarta” za poljoprivredu ukazuje na to da kompanija želi da stekne veću kontrolu nad hranom koju prodaje, poboljšavajući kvalitet i smanjujući troškove.

Sa druge strane, populacija pčela je na kritičnoj tački, odnosno broj pčela se u velikoj mjeri smanjio, pa se tako oprašivanje ne može uzeti zdravo za gotovo.

Naučnici rade na istraživanju razloga i uzroka pada populacije oprašivača.

PROČITAJTE:

Šta je samoodrživ povrtnjak i kako da ga podignete?

Otežan plasman junadi i svinja na domaćem tržištu

Ljubičasta MRKVA – zbog BOJE ima veću ulogu po naše ZDRAVLJE

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI