Nedjelja, 3 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoMuška biljka kivija ne plodonosi - Kako razlikovati pol?

Muška biljka kivija ne plodonosi – Kako razlikovati pol?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posadili ste kivi, ali on ne plodonosi? Problem je u polu ove biljke. Muška biljka kivija ne daje plodove, za razliku od ženske. Evo kako možete utvrditi koja je biljka “prava”.

Ukoliko vaša biljka kivija daje malo ploda vjerovatno bi trebalo “ispraviti” odnos muških i ženskih biljaka. Odnos muških i ženskih biljaka trebalo bi da bude od 1 : 8. Odnosno 1 muška biljka na 8 ženskih. A da bi bili sigurni da gajite biljke odgovarajućeg pola morate znati razliku između ova dva pola.

Uputstvo za razlikovanje biljaka kivija

1. Sačekajte kada počne period cvjetanja kivija u proljeće, jer tada možete jasno da napravite razliku.

2. Obratite pažnju na sredinu cvijeta gde se nalaze prašnici. Potražite prašnike koji su pokriveni žutim polenom, ali i žig bijele boje na vrhu tučka koji je viši od prašnika.

3. Ako su svi dijelovi u sredini cvijeta žute boje, odnosno prašnici su pokriveni polenom žute boje reč je o biljkama muškog pola. Takođe ako je žig cvijeta bijele boje sa nekoliko žutih prašnika sa strane reč je o biljkama ženskog pola. Žig na tučku je ljepljiv i njegova funkcija je “hvatanje” polena sa muških biljaka. Polen sa biljaka ženskog pola je nefuncionalan jer mora biti oprašen od “muške biljke”.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Uzgojite kivi u svom domu – Evo kako to možete da uradite /VIDEO/

Da li ste čuli za GOLI KIVI?

Istraživanja dokazala: Kivi leči depresiju?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI