Ponedjeljak, 27 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaRazvio posao sa košnicama: Počeci su bili teški, sada se vide rezultati

Razvio posao sa košnicama: Počeci su bili teški, sada se vide rezultati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vlasnik “Melifere” Stevo Kovačević iz Ravnica, kod Novog Grada, počeo je sa proizvodnjom košnica 2009. godine, kad je imao nešto više od 20 godina, posluje dobro, a najavljuje i proširenje proizvodnje.

Kovačević objašnjava da je njegov izbor bio logičan nakon što je upisao šumarski fakultet.

Već sam bio oženjen, rođeno je prvo dijete i morao sam obezbijediti egzistenciju za porodicu. U Ravnicama su već radile dvije firme koje su proizvodile košnice pa smo se odlučili i mi to radimo.

Kovačević priznaje da je na početku bilo teško i da je dosta noći proveo bez sna, ali da se danas vide rezultati.

On navodi da su na početku imali problema sa obezbjeđenjem finansija i tržišta.

Kad smo počinjali, moj san je bio da proizvodimo 300 kompleta mjesečno, a sada radimo 1.000. Za sada nema problema sa sirovinom, a ukoliko bude potrebe, plan je da uvedemo u proizvodnju i pilanu.

Nema problema s radnom snagom

Njegovo preduzeće zapošljava 15 radnika i nema problema sa radnom snagom.

Mi, poslodavci, moramo da ponudimo dobre uslove radnicima – ne mislim samo na plate. Jeste da je plata najbitnija, ali treba obezbijediti i dobre uslove za rad. Moramo biti fleksibilni kad je riječ o radnom vremenu.

Smatra Kovačević.

On navodi da firma uvijek izlazi u susret kad radnicima treba slobodan dan.

Ako dobro sarađujemo, radnici se trude i ostaju kod nas. Svjestan sam da u današnje vrijeme nije dovoljna jedna plata za porodicu i da se mora raditi dodatno.

Napominje Kovačević.

On naglašava da većina radnika koja je zaposlena u ovom preduzeću ranije nije imala radno iskustvo, ali da su neki od njih sada među najboljima.

Kovačević nema problema kad je plasman proizvoda u pitanju – osim na domaćem tržištu, košnice prodaje u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Holandiji.

Planiramno povećanje proizvodnje. Iako smo već dosta uložili, planiramo dodatna ulaganja u mašine i novi pogon kako bi se održala proizvodnja.

Kovačević planira da se proizvodnjom košnica bavi do penzije, a da u međuvremenu ovaj posao nauče djeca i unučad i nastave da rade.

Imam obavezu prema radnicima, kupcima, dobavljačima – sve je to povezano.

Zaključuje Kovačević.

Izvor: AgroPortal

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI