Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDIZEL GORIVO OSLOBODITI AKCIZA: Farmeri iz BiH u nepovoljnoj konkurentskoj poziciji

DIZEL GORIVO OSLOBODITI AKCIZA: Farmeri iz BiH u nepovoljnoj konkurentskoj poziciji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Farmeri iz Bosne i Hercegovine traže da dizel gorivo za poljoprivrednu proizvodnju bude oslobođeno od plaćanja akcize i putarine, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije i CEFTA.

Naglašavaju da se, od kako se počeo primjenjivati Sporazum o stabilizaciji pridruživanja sa EU i sporazum CEFTA, poljoprivredni proizvođači u BiH nalaze u nepovoljnoj konkuretnoj poziciji.

– Pomenutim sporazumom tržište BiH je potpuno otvoreno za poljoprivredne proizvode. Tačnije, hrana se uvozi bez ikakvih carinskih obaveza što znači da je tržište BiH pod istim uslovima dostupno i proizvođačima iz BiH  i proizvođačima EU i zemljama CEFTA sporazuma – kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH Vladimir Usorac.

Ističe da se, prilikom potpisivanja pomenutih sporazuma, moralo voditi računa o tome da se proizvođačima iz BiH moraju obezbijediti isti uslovi za proizvodnju kao što imaju proizvođači u EU i zemljama CEFTA.

– Pošto je proizvođačima iz EU dizel gorivo, koje se troši u svrhu poljoprivredne proizvodnje, oslobođeno plaćanja putarine i akcize, smatramo da je to trebalo učiniti odavno i proizvođačima u BiH. Kako je u BiH oslobođeno plaćanje akciza i putarina na dizel gorivo koje se troši za potrebe željeznica, avio saobraćaja i kamenoloma, smatramo da je to trebalo biti učinjeno prije za poljoprivredu, nego za one djelatnosti koje su daleko profitabilnije – kaže Usorac.

Dodaje da zahtjev farmera treba u što kraćem roku pozitivno riješiti, kako i dalje ne bi trpjeli teret nelojalne konkurencije.

– Što se tiče količina, one moraju biti definisane po jedinici površine poljoprivrednog zemljišta i po grlima stoke. Krajnje je vrijeme da se ovaj problem riješi kako ne bi proizvođači i dalje bili ugroženi u uslovima proizvodnje u odnosu na proizvođače EU i zemljama CEFTA – poručuje Usorac.

Ističe da vrijednost goriva koje je potrebno u BiH iznosi oko 20 miliona KM.

– To je za poljoprivredu veoma veliki iznos, i pored toga što u RS imamo regres goriva za poljoprivredu, koji je daleko manji od stvarnih potreba – naglašava Usorac.

Izvor: SrpskaInfo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI