Četvrtak, 2 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRazmnožavanje KESTENA za proizvodnju plodova

Razmnožavanje KESTENA za proizvodnju plodova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kesten se u kestenovoj šumi vrlo brzo razmnožava izbojcima iz korjenovog panja koji ostaju poslije sječe, sjemenom i sadnjom sadnica proizvedenim u rasadnicima. Sjetvom sjemena i sadnjom neoklaemljenih sijanaca podižu se nove kestenove šume. 

Razmnožavanje za proizvodnju plodova

Samo u svrhu iskorišćavanja plodova kesten se razmnožava na isti način kao i orah: sjetvom sjemena na stalnom mjestu i sadnjom sadnica okalemljenih ili neoklamljenih.

Više o sadnji oraha pročitajte u tekstu: Priprema sadnica za sadnju i sadnja ORAHA

Više o razmnožavanju oraha iz sjemena pročitajte u tekstu: Razmnožavanje oraha sjemenom

Značajne razlike u odnosu na orah su u ovome:

  • klijavost plodova traje najviše 6 mjeseci pa ih treba sijati odmah po sazrijevanju, tj. u oktobru, ako se tada ne mogu posijati, moraju se stratifikovati i posijati u martu, najkasnije u prvoj polovini aprila. Stratifikuju se na isti način kao i plodovi oraha.
  • kora sa okcem se mnogo lakše odvaja nego kod oraha pa je stoga i kalemljenje lakše. U praksi se najviše upotrebljavaju ova dva načina kalemljenja: a) u voćnim rasadnicima spajanjem na ovaj način, pred kretanje vegetacije, mogu se kalemiti sijanci oko 10 cm iznad zemlje već u drugoj godini po sjetvi sjemena; b) na stalnom mjestu na pisak (prsten), na ovaj način mogu se kalemiti sijanti u 5 – 7. godini po sadnji ili nicanju sjemena. Na pisak se kalemi nešto kasnije u proljeće, kada pupoljci nabubre, a kora sa pupoljkom može se lako odvojiti od drveta. Pisak se stavlja u visini 1 – 2 m od zemlje. To je isti onaj način kojim naš narod u južnim krajevima kalemi trešnji.

Kesteni u svrhu proizvodnje plodova na stalnom mjestu se sade u razmacima od 18 x 15 m. Prvih godina treba vršiti orezivanje da bi se formirala simetrična krošnja. Orezivanje nije kasnije potrebno, pošto će se od prirode formirati pravilne krošnje koje mogu dati 100-150 mc plodova na hektar.

Inače, kesten ne traži neku naročitu njegu. Glavno je da mu pogoduju položaj i zemljište. Ako mu oni ne pogoduju, nećemo mu pomoći nikakvom njegom.

Izvor: agrosavjet.com/literatura: Specijalno voćarstvo, ing Šerif Bubić

PROČITAJTE:

Preporuke za uspiješno podizanje zasada pitomog kestena

Kako uzgojiti PITOMI KESTEN iz ploda /VIDEO/

Šta sve možete raditi sa divljim kestenjem

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI