Nedjelja, 29 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBanane i kivi rastu u Čačku

Banane i kivi rastu u Čačku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgajaju ih, ali svakog ljeta se žale i na maline i na njihovu cijenu. Ni šljive već odavno ne donose zaradu kakvoj se voćari nadaju. Zbog toga, u čačanskom kraju tragaju za alternativnim vrstama. Neki od njih odlučili su se za banane i kivi.

Iako biljku banane već nekoliko godina imaju u dvorištu, Genovići su cvijet i plodove prvi put ugledali ovog ljeta.

Sadili smo i različito drugo egzotično ili tropsko voće, ali najprijatnije iznenađenje smo doživjeli sa bananom odnosno sa njenim uspijehom u našem dvorištu„, kaže Luka Genović iz Ljubića.

Plodovi su još mali i zeleni ali Genovići smatraju da će sa drveta u Ljubiću ubrati bar tridesetak banana.

Nadamo se iskreno da će plodovi uzreti do početka jeseni, da će banane bar malo porasti i da će moći da se probaju i jedu„, rekao je Luka Genović.

Na drugom kraju grada, u trbušanskim Lugovima, porodica Borišić ima dosta iskustva sa tropskim voćem. U njihovom dvorištu plodova banane ima na nekoliko stabala.

Mila Borišić iz Trbušana kaže da banana voli dosta vode i mora da se zaliva i da se đubri i kad se dobro zaliva i đubri rod „izađe“ poslije treće godine.

To je bilo stvarno iznenađenje„, kaže Borišićeva.

Milorad Borišić iz Trbušana kaže da banani treba u jesen odstaniti lišće, zaštititi je od hladnoće i svake će godine da rodi.

 

Gajenje egzotičnog voća nije novost u čačanskom kraju. Već dvije decenije ispred kuće Dragiše Petrovića u centru grada uspijeva kivi. Počeo je iz hobija, a sada godišnje ubere više od stotinu kilograma.

Ne traži baš nikakve posebne uslove osim zalivanja i to ne pretjeranog, nema nikakvih nametnika, obzirom da ne treba ništa da se tretira, znači potpuno je organski„, kaže Dragiša Petrović iz Čačka.

Hobistima u Čačku na ruku idu i klimatske promjene.

„Ja ne bih akcenat stavio samo na klimatske promjene. Veliki uticaj je i čovjeka. Ljudi se trude, gaje i uspjevaju u nekim uslovima koje bi mi ekolozi nazvali uslovi pesimuma, znači nisu optimalni uslovi nego uslovi na ivici maksimuma ili minimuma, a uspiju da odgaje„, kaže dr Duško Brković, profesor Agronomskog fakulteta u Čačku.

Banane su na više mjesta donijle rod u čačanskom kraju, ali i nadu uzgajivačima da pored kontinentalnog voća postanu uobičajene gajene kulture.

Izvor: OzonPress

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

lavlja griva

Lavlja griva – Gljiva izuzetnih svojstava

Lavlja griva ili Hericium erinaceus jestiva je gljiva koja izgledom neodoljivo podsjeća na grivu divlje mačke. Stigla je iz Azije – Japana i Kine,...