Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaRasol ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje!

Rasol ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rasol od kiselog kupusa dolazi kao spas mnogima. Kupus je jedna od rijetkih namirnica koju možemo koristiti kao lijek ili pomoćno ljekovito sredstvo. Obiluje mineralnim materijama koje su nužne za razvoj našeg organizma.

Narodna medicina odavno je prepoznala ljekovitu moć kupusa. Njegovo korištenje se savjetuje anemičnim osobama. Prirodni je antiseptik, a nadoknađuje i izgubljene vitamine te minerale. Kupus je jak diuretik, prirodni je laksativ, a blagotvorno djeluje na čir želuca i dvanaesterca. Uz sve to, pravi je spasitelj koji ublažava hronični kašalj te jutarnji mamurluk.

Rasol ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za liječenje čira na želucu i dvanaestercu.

Takođe pomiješan sa sokom od mrkve i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili kad se radi o lomovima kostiju. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze. Vrlo je popularan narodni recept za liječenje nagluhosti pomoću rasola. Naveče, prije spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro. Kupusov sok ili rasol posebno je cijenjeni ljekoviti pripravak. Naime, rasol od kiselog kupusa narodno je sredstvo za liječenje nagluhosti kao posljedice upale uha.

Recept glasi:

Čistu krpicu ili vatu namočite u rasol od kupusa. Namočenu tkaninu stavite u uho prije spavanja. Ukoliko vam nije povređen bubnjić, sluh će se ubrzo popraviti. Istraživanja su pokazala da kod osoba koje dva ili više puta nedeljno jedu kupus, postoji triput manja verovatnoća da će oboljeti od raka debelog crijeva, nego osobe koje ga uopšte ne konzumiraju.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI