Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSOK OD KUPUSA – PRIPREMA I ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

SOK OD KUPUSA – PRIPREMA I ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kupus se pokazao kao najzdravije i najkorisnije povrće koje je često koristi kao lijek u alternativnoj medicini. Osim vitamina C, kupus također ima dosta minerala koji su neophodni za ljudsko zdravlje. To je odlično ako želimo da nadoknadimo izgubljene minerale i vitamine u tijelu, a najčešće se preporučuje za osobe sa krhkim zdravljem.

Sok od kupusa sadrži amino kiselinu glutamin, koja ima ulogu u čišćenju crijeva i cijelog organizma, zatim popravlja oštećenje sluznice želuca (čir), regenerira i vodi ka ozdravljenju. Ujedno ovaj sok sadrži korisne sastojke koji pomažu za jačanje krvi u slučaju anemije. Jači imunitet će imati osobe koje redovno konzumiraju sok od kupusa. Ako želite smršaviti sok od kupusa vrlo pogodan za to jer sadrži malo kalorija. Isto možete odabrati neku dijetu gdje je glavna namirnica kupus.

PROČITAJTE: Deset činjenica o kiselom kupusu!

Kupus je jako dobar za detoksikaciju tijela, pogotovo ako ga konzumirate u obliku soka. Sok od kupusa je vrlo koristan za liječenje čira na želucu, također smanjuje jutarnje glavobolje. Ljudi koji konzumiraju kupus nekoliko puta tjedno imaju manje šanse za dobivanje tumor debelog crijeva.

PRIPREMA SOKA OD SVJEŽEG KUPUSA

Najbolje je da se svjež kupus iscijedi na sokovnik. Možete koristiti bijeli ili crveni kupus. Glavica se opere i isiječe na komade koji mogu da se ubace u sokovnik. Procedura je ista kao kad cijedite neko drugo voće ili povrće. Sok se pije bez zaslađivača, a po želji ga možete kombinirati s još nekim povrćem. Međutim, ukoliko sok pijete kao lijek za želudac, onda treba piti sam sok od kupusa ili sok od kupusa sa mrkvom. To je zato što i mrkva slično djeluje na želudac (blagotvorno). Sok od kupusa kao lijek za želudac se pije 3 puta na dan, 1 dl soka, prije jela.

PROČITAJTE: Obloge od KUPUSA kao lijek!

RASOL OD KISALOG KUPUSA

Sok od kiselog kupusa ili rasol je sporedni proizvod, koji se dobiva kada se kiseli kupus. Ima korisnih sastojaka u ovom napitku, mnogi ga zato veličaju, ali ipak prednost dajemo soku od slatkog kupusa. To koliko je rasol zdrav, vrlo diskutabilno. Razlog je taj što se za pripremu kiselog kupusa upotrebljava dosta soli, pa je stoga i sok od kiselog kupusa (rasol) obično dosta slan. Čak i ako pijete rasol to svakako treba biti u manjim količinama. Mnogo soli nije dobro ni za tlak, ni za želudac, ni za bubrege, kao ni za ostale organe

Izvor: biljemdozdravlja.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI