Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoRana ljetna rezidba kajsije utiče na poboljašnje kvaliteta plodova

Rana ljetna rezidba kajsije utiče na poboljašnje kvaliteta plodova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba je veoma značajna mjera njege u gajenju kajsije zbog toga što su još uvijek dominantne bujne podloge uglavnom generativnog porekla. Rezidbom osiguravamo da stabla budu jaka i uspravnog položaja, da grane i grančice zauzimaju pravilan ugao, jednaku osvjetljenost svih dijelova krošnje.

Ova mjera utiče na poboljšanje parametara kvaliteta ploda: obojenost, ravnotežu između rastvorljivih suvih materija i ukupnih kiselina, akumulaciju šećera i dr. Takođe, rezidbom se uspostavlja balans između vegetativnog rasta i rodnosti.

Kada se sprovodi ljetna rezidba kajsije

Ljetna rezidba kajsije se odavno primjenjuje u evropskim zemljama sa razvijenom proizvodnjom. Može se primjeniti prije i poslije berbe, uzimajući u obzir razvoj cvjetnih pupoljaka. Ukoliko je prekraćivanje mladara obavljeno ranije, prije berbe, najčešće se iz ljetnih pupoljakarazvijaju prevremene grančice na kojima se razvijaju cvjetni pupoljci. Ljetna rezidba, takođe, utiče i na smanjenje bujnosti stabala, ranije plodonošenje i kvalitet ploda.

U zasadima kajsije u našoj zemlji ljetna rezidba se primjenjuje po pravilu poslije obavljene berbe do posljednje dekade avgusta. Potreba za ljetnom rezidbom kajsije, u našoj zemlji je uvećana činjenicom da je u našim zasadima dominantna podloga sijanac džanarike, koja je veoma bujna, a rezidba prije berbe, koja uglavnom podrazumijeva zahvate na mladarima djeluje inhibitorno na njihov rast i olakšava kontrolu bujnosti stabla.

Termini u kojima treba primjenjivati ovu rezidu nisu precizno definisani, ali rezultati ispitivanja sprovedeni u našoj zemlji, pokazali su da kajsija kalemljena na sijancu džanarike, pozitivno reaguje na mjeru prekraćivanja mladara u okviru ljetne rezidbe, naročito ako se ona sprovodi u prvoj polovini juna.

Prekraćivanje izvedeno u ovim terminima imalo je za posljedicu veći broj i veću dužinu razvijenih prevremenih grančica. Dobro razvijene prevremene grančice, koje se do kraja vegetacije diferenciraju u kvalitetne rodne grančice, imaju još jednu prednost , a to je da je cvjetanje na njima i do nekoliko dana kasnije u odnosu na cvjetanje majskih buketića.
Sa druge strane, kasniji termini prekraćivanja djelovali su inhibitorno na vegetativni prirast i dobijen je mali broj, uglavnom kratkih prevremenih grančica, pretežno generativnig karaktera.

Autor: Radmila Koprivica master voćarstva i vinogradarstva

Izvor: psss.rs/Literatura: Ivan Glišić, Tomo Milošević, 2016. Rana letnja reziba kajsije – jedna od mera unapređenja tehnologije gajenja 

PROČITAJTE:

Kada je pravo vrijeme za rezidbu kajsije

Zašto se suše KAJSIJE?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI