Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoĐubrenje zasada brusnice počinje u aprilu

Đubrenje zasada brusnice počinje u aprilu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrenje zasada brusnice – Sa đubrenjem brusnice se počinje od aprila kada se pojave novi prirasti. Četri fenofaze su ključne za primjenu đubriva: cvjetanje, zametanje, rast ploda i diferencijacija cvjetnih pupoljaka.

Azot, fosfor i kalijum su tri elementa koja se najčešće dodaju u zasadima brusnice, pošto su to i elementi koji se u najvećim količinama i iznose iz zasada tokom berbe. Brusnica preferira amonijačnu formu azotnih đubriva, zbog čega se dodaje UREA, ali se mogu koristiti i organska đubriva koja se razlažu i daju amonijum jone.

Preporučena količina 5 do 10 kg čistog azota (UREA ili amonijumsulfat) u kombinaciji sa 50-100 kg/ha NPK đubriva (10-20-20 ili 12-24-12 ili14-14-14). Aplikaciju treba vršiti svake 2-3 nedjelje sve do sredine avgusta. Nakon toga poželjno je prestati sa đubrenjem azotom, kako bi biljke očvrsle i pripremile se za zimsko mirovanje.

Zemljište kisele reakcije na kojima se uzgaja američka brusnica su često siromašna fosforom zato što je on vezan za gvožđe i aluminijum u zemljištu i često ne može biti oslobođen. Zbog toga je potrebno optimizirati količinu fosfora koje se unose u zemljište kako bi se ostvario visok prinos i istovremeno izvršilo potapanje zasada uz očuvanje kvaliteta vode. Jedna od preporučenih normi đubrenja je dodavanje 56-112 kg/ha čistog fosfora.

Kalijum je važan element za povećanje krupnoće, boje i održavanje kvaliteta ploda, ali nije limitirajući za uzgoj brusnice. Njegova primjena je posebno poželjna (oktobar) da bi se povećala otpornost tkiva prema niskim temperaturama.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Brusnica – Savjeti za sadnju i njegu

Moćna brusnica, prirodni antibiotik: Evo za šta je dobra i kako se konzumira!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI