Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiRakija koja je oduševila Ameriku: “Yebiga” se proizvodi od čačanskih šljiva i...

Rakija koja je oduševila Ameriku: “Yebiga” se proizvodi od čačanskih šljiva i stoji u hrastovini

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nema bolje rakije od srpske, a za to je dokaz i popularni brend “yebiga” koji je oduševio Amerikance i popularnog Bili Goulda, basistu grupe “Fejt nou mor”. Tvorac ove jedinstvene ljute kapljice je dugogodišnji stručnjak Ivan Urošević.

“Ono po čemu je Srbija itekako poznata u svijetu je svakako šljivovica, a rakija „yebiga” našla je put preko Atlantika do američkog tržišta. Saradnja sa Bilijem počela je prije dvije i po godine na festivalu rakije u Beogradu”, kaže za RINU Ivan.

Najpoznatija srpska rakija nastaje u selu Brezna, na planini Goč. Tradicija se prenosi sa koljena na koljeno i destilerija “Tok” postala je nadaleko poznata, a sve je počelo kad se Ivanov otac Veroljub kao inženjer tehnologije jakih alkoholnih pića vratio na dedovinu i posadio šljive.

“Tradiciju smo nastavili brat i ja. Proizvodimo isključivo rakiju od šljive i to isključivo od čačanske rodne i čačanske ljepotice, obe sorte stvorene su u Institu za voćarstvo u Čačku, jer je dokazano da se od njih stvaraju visokokvalitetne rakije. Destilat stoji 18 meseci u hrastovoj buradi”, rekao je Ivan Urošević koji je i predsednik Upravnog odbora saveza proizvođača rakija, kojeg je osnovala Vlada Republike Srbije.

Inače, ova destilerija je pobijedila na takmičenju za najbolju šljivovicu u srpskim zemljama 2018. godine sa najvišom mogućom ocenom (19,71 bodova), takođe i 2015. je bila na vrhu po oceni degustatora.

IZVOR: RINA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI