Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiSlanina liječi mamurluk

Slanina liječi mamurluk

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Slanina je jedna od najpoznatijih namirnica na našim prostorima. Ne postoji trpeza na nekom slavlju na kojoj se ne nađe ovaj suhomesnati proizvod. Međutim, ove činjenice o slanini možda niste znali.

Slanina zbog visokokog nivoa zasićenih masti koje sadrži, pruža osjećaj sitosti, pa ćete duže osjećati sitost nego ako budete jeli samo ugljene hidrate, a njen slatko slani neodoljivi ukus će vam „olakšati“ konzumaciju. I s obzirom da je je puna B vitamina, koji su od vitalnog značaja za naš imunološki sistem i zdravlje, ona sadrži 65% preporučenog dnevnog unosa tiamina (vitamina B1), 47% niacina (vitamina B3), 38% vitamina B12 i 36% cinka. Tako da treba jesti slaninu, ali u umjerenim količinama kao i svu drugu hranu.

Britanski istraživači otkrili su da slanina sadrži neke aminokiselin koje pomažu da se nadoknade naurotransmite čiji nivo opada tokom unosa velikih količina alkohola. Tako da slanina liječi mamurluk, vjerovali ili ne.

Pasta s ovim dimljenim sastojkom čisti zube na tradicionalan način, ali vam osigurava svež dah. Zaboravite na pastu za zube s eteričnim uljima hibiskusa, mente i drugog osvežavajućeg bilja – potražite onu s mirisom slanine.

Istraživanja su pokazala da ishrana bogata kalorijama i masnoćama, uključujući i čestu konzumaciju slanine – stimuliše centar u mozgu zadužen za užitak. Na taj način izaziva telesnu potrebu koja se graniči sa zavisnošću. Ukoliko jedete slaninu često postoji mogućnost da se na nju navučete!

Slanina nam pomaže da bolje pamtimo jer sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dela upravo rezervisanog za pamćenje. Jedna studija sugeriše da ukoliko trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom doprinosi boljem razvoju mozga kod nerođenog deteta.

Izvor: Vestionline

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI