Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVinogradarstvoRadovi u vinogradu u zimskom periodu

Radovi u vinogradu u zimskom periodu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Godišnji ciklus vinove loze možemo podijeliti na dva perioda, a to su period vegetacije i period zimskog mirovanja vinove loze. U periodu jesen-zima od radova u vinogradu možemo izdvojiti jesenje đubrenje vinograda, jesenju duboku obradu zemljišta, zaštitu vinove loze od niskih zimskih temperatura i rezidbu vinove loze.

Đubrenje vinograda se može obavljati tokom cijele godine, ali zbog različitih fakotra pretežno se izvodi u jesen i rano proljeće i jedan deo tokom vegetacionog perioda. Klimatski uslovi i vrsta đubriva u najvećem stepenu određuju vrijeme izvođenja đubrenja. Po vremenu, tehnici izvođenja i uticaja na lozu razlikuju se dvije vrste đubrenja loze: redovno, koje se obavlja u periodu mirovanja i prihranjivanje loze koje se vrši tokom vegetacionog perioda.

Redovno đubrenje se na težim zemljištima obavlja isključivo u jesen, a na lakšim i sa lakše rastvorljivim đubrivima može i u proljeće. Blagovremeno izvođenje đubrenja omogućuje da se do početka vegetacionog perioda izvrši mineralizacija organskih đubriva i migracija hranljivih elemenata do rizosfere. Redovno đubrenje vršimo organskim i mineralnim đubrivima. Organska đubriva, stajnjak i kompost, unose se u jesen na dubinu od 15 do 20 cm. U zavisnosti od veličine parcele, sistema gajenja loze i raspoložive tehnike mogući su različiti postupci njegovog unošenja u zemljište.

Pročitajte: Vinova loza i osjetljivost na minus temperaturu

Mineralna đubriva se unose u zemljište u jesen, proljeće i tokom zime ukoliko vremenski uslovi to omogućavaju. Teže rastvorljiva fosforna i kalijumova đubriva i kompleksna đubriva u kojima ova dva elementa dominiraju se unose u jesen, a jednokomponentna azotna đubriva isključivo u proljeće. Tehnika unošenja mineralnih đubriva može biti različita: rasturanje po celoj površini neposredno pred duboku obradu zemljišta, deponovanje na dubinu do 35 cm pomoću plugova podrivača s depozitorom i injektiranje kada su u pitanju tečna đubriva.

Osnovna podjela obrade zemljišta se zasniva na dubini i vremenu izvođenja i dijeli se na duboku obradu zemljišta koja se izvodi tokom zimskog mirovanja loze i plitku obradu zemljišta koja se višekratno izvodi tokom vegetacionog perioda. Duboka obrada obuhvata podrivanje zemljišta, jesenju duboku obradu zemljišta i zagrtanje.

Podrivanje se izvodi pomoću posebnih traktorskih plugova podrivača. Glavno obilježje ove radnje je da se zemljište u međurednom prostoru, na udaljenosti 1 do 1,5 m od reda, prosječe i rastrese. Nož podrivača mora biti oštar kako ne bi dolazilo do čupanja debljih korenova. Dubina podrivanja se kreće od 40 do 70 cm u zavisnosti od klimatskih i zemljišnih uslova. Podrivanje se izvodi u jesen u periodu od otpadanja lišća do jačeg zamrzavanja zemljišta.

U klimatskim oblastima u kojima se tokom zime javljaju temperature niže od -15°C vrši se zagrtanje kako bi se stablo vinove loze zaštitilo od izmrzavanja. Pri zagrtanju se znatan dio zemlje nabacuje na red u obliku banka ili humke na svaki čokot pojedinačno. Sloj zemlje koji se nabacuje prilikom zagrtanja na čokot zavisi od oblika čokota, širine međurednog rastojanja, tipa zemljišta i sredstava s kojima se vrši zagrtanje. Zagrtanje vinove loze se vrši u jesen posle otpadanja lišća.

U zavisnosti od ekoliških uslova i ciljeva koji se žele postići rezidba loze se obavlja u različito vreme. Postoje dva perioda rezidbe a to su tokom zimskog mirovanja loze i tokom vegetacionog perioda. Rezidba u toku zimskog mirovanja loze se naziva još i rezidba na zrelo i može se raditi za sve vrijeme zimskog mirovanja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI