Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoRadič - Uzgoj i pospješivanje ove salate

Radič – Uzgoj i pospješivanje ove salate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Radič (Cichotium intybus var. foliosum) je jednogodišnja vrsta koja se gaji direktnom sjetvom ili iz rasada.

U kontinentalnom području radič se sije u junu i to plitko, u redove na 20-30 cm rastojanja. Kada biljke razviju 3-4 stalna lista prorjeđuju se na razmak oko 15 cm. Za 1 m² potrebno je oko 1,5-2 g sjemena.

Radič se može gajiti i iz rasada. Za vrijeme vegetacije potrebno ga je okopavato i zalivati. Kada se biljke dovoljno razviju, krupnije lišće može se sjeći i koristiti u ishrani. Novije sorte imaju gusto lišće koje stvara izdužene glavice.

Pročitajte: Zelena salata – Navodnjavanje i prihrana

Posebne sorte tzv. witloof-tipa, gaje se radi pospješivanja. Korjenovi se vadi od septembra do novembra. Idealna veličina vrha korijena je 5-6 cm. Da bi se postigla ta debljina korijena lišće se sječe u toku vegetacije.

Povađeni korjenovi se ostavljaju 4-5 dana na parceli. Zatim se lišće oreže, pažljivo da se ne povrijedi vegetacioni vrh. Reže se tako da ostane 2 cm lišća na glavi korijena. Do početka pospješivanja korijenovi se drže u umjereno vlažnom pijesku, trapu ili sl. Pospješivanje se izvodi u sanducima. U sanduke obložene folijom stavlja se malo komposta, a korijeni se gusto slože jedan uz drugi, tako da vrhovi korijena budu u istom nivou. Između se dodaje kompost da popuni šupljine.

Pospješeni radič

Sanduk se drži na umjereno toplom mjestu (15-20ºC) i vlažnoj prostoriji, pokriva se crnom folijom, tako da iznad korijena bude 20 cm prostora. Poliva se vodom svaka 2-3 dana. Za oko 3 nedjelje, na svakom vrhu korijena formira se bijela glavica, nježnog izgleda, koja se koristi kao salata. U jednom sanduku jabučaru dobije se oko 5 kg glavica radiča.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI