Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img

Pravlina njega i gajenje PALMI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Palme su jako rasprostranjene u tropskim i suptropskim predjelima. Ove biljke su našle veoma veliku primjenu i u našem podneblju, uglavnom kao soliterne biljke u enterijeru tokom ljetnih mjeseci.

Stabla palmi su cilindrična veoma različite debljine i nastaju sukcesivno opadanjem lista.

Stabla se završavaju listovima i prema tome možemo ih podijeliti na Peraste palme kao što su: Cocos nucifera, Howea fosterina i Howea belmoreana. Phoenix canariensis i Lepezaste palme kao što su: Chamaerops humilis, Chamaerops excelsa, Livistona Chinensis, Washingtonia filifera.

Cvjetovi su najčešće mali, a plodovi veličine ploda trešnje. Sjeme je tvrdo, četvrtasto ili duguljasto.

Ove toploljubive biljke u našim uslovima se proizvode sjetvom sjemena u zaštićenom prostoru. S obzirom na relativno niži procenat klijavosti (60%) sjetvu treba izvršiti odmah po prijemu sjemena. Zbog izuzetno tvrde sjemenjače sjeme je neophodno potopiti u toplu vodu (25-30 ºC) u toku od 2-3 dana. Ovako tretirano sjeme sa klicom sije se u saksije ili sjetvene sandučiće u rahlu mješavinu humusa i pjeskovitog supstrata. Poslije izvršene sjetve saksije se unose u množare i pri temperaturi od 25-30 ºC, obilno se zalivaju.

Prvo presađivanje vrši se poslije pojave dva dobro razvijena prva lista. Presađuje se u rahlu smješu humusne zemlje i pijeska.

Pročitajte: Otkrijte koje su bolesti palme najčešće i kako je zaštiti

Biljke zahtijevaju umjerenu temperaturu, sa najmanje 10-16 ºC tokom zimskih mjeseci, zatim redovno zalivanje (ali uz uslov da se voda ne zadržava u zoni korijena), odgovarajuće prihranjivanje, održavanje vlažnog vazduha (orošavanjem) i dobro osvjetljenje. Dalje se palme presađuju samo kada biljke prerastu postojeću saksiju.

Tokom proizvodnje, zbog visokih temperatura i visoke vlažnosti vazduha, često se javljaju gljivične bolesti, a na naličju listova štitaste vaši.

U našem podneblju, tokom zime, preporučljivo je mirovanje palmi. Mirovanje podrazumijeva minimalno zalivanje tokom zimskih mjeseci koje se intezivira u proljeće i tokom ljeta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI